Bănci și Asigurări

Mădălina Racoviţan, KPMG: Conformarea fiscală devine un lucru necesar şi obligatoriu

Autor: Roxana Rosu

20.01.2016, 10:30 1120

ANAF va fi invadat cu un volum imens  de informaţii despre contribuabili, nu doar cei cu averi mari, ci oricine are un cont în UE sau non-UE. Trebuie să ne asigurăm că fiecare s-a conformat fiscal. Există posibilitatea de a declara retroactiv, cu anumite riscuri. Legea admnistiei este o oportunitate, a precizat Mădălina Racoviţan, Partner, Global Mobility Services, KPMG in Romania, în cadrul conferinţei Relaxare fiscală, litigii şi amnistie in 2016. Cu ce preţ?

Au fost situaţii în care persoanele au făcut investiţii în afara României şi nu au făcut toate demersurile pentru a declara toate veniturile. De acum înainte conformarea devine un lucru necesar şi obligatoriu, a mai spus aceasta.

Ce a mai declarat Mădălina Racoviţan:

Va fi un schimb de informaţii între autorităţile competente din statele UE şi non-UE. Volumul de informaţii va fi foarte mare despre contribuabilii nerezidenţi din România.

Schimbul de informaţii la nivel OECD este implementat din 2016, cadrul legal a apărut în 2014. Sunt peste 90 de ţări care din 2016-2017 vor face schimb de informaţii privind veniturile şi capitalurile persoanelor rezidente.

Dacă sunt o persoană fizică cu cont la o bancă dintr-un stat, banca va raporta autorităţilor fiscale din acel stat informaţii despre indentitate, sold, venituri realizate.

Sunt state care intră in primul val, în 2016, şi unele în al doilea val anul viitor.

Tipuri de informaţii vizate: veniturile pasive, din investiţii, dividende, dobânzi, câştig de capital, soldurile conturilor.

Vor fi vizaţi titularii de cont, dar şi beneficiarii conturilor, chiar dacă sunt din ţări diferite. Atât persoane fizice cât şi juridice.

Există şi alte directive europene cu impact asupra persoanelor fizice rezidente în România şi alte state UE. Directiva privind impozitarea economiilor, aplicabilă din 2005, vizează schimbul de informaţii limitat la venituri de natura dobânzilor. Au fost trei state, Austria, Belgia si Luxembourg, care aplicau un impozit fix, 35% acum, nemaifăcând schimb de informaţii. A fost utilă o vreme, dar după criza din anii 2008-2009, s-a considerat că nu mai e eficientă  şi a fost modificată în 2014.  Austria e singurul stat UE care nu face schimb de informaţii cu privire la veniturile din dobânzi, ci reţine 35%. Statul austriac transferă o parte din impozit autorităţile fiscale din România.

A doua directivă se aplică din anul fical 2015, respectiv cooperarea administrativă între autorităţile fiscale din statele membre UE, la cerere, spontan sau automat. Se referă la salarii, pensii, prime de asigurări, veniturile administratorilor, venituri din proprietăţi imobiliare.  Formularul 401, 402 si 403 derivă din aceată directivă, ABAF colectează date despre aceste categorii de venituri ale rezidenţilor fiscali din UE, pentru anul fiscal 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO