Bănci și Asigurări

Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte Piraeus Bank: Problema principală sunt veniturile mici, iar pentru a creşte venitul trebuie să finanţăm productivitatea

Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte Piraeus Bank:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.07.2018, 13:17 871

Concentrarea creditelor de nevoi personale de consum se face, în special, în zonele sărace şi în zona de sud. Pentru a creşte venitul trebuie să finanţăm productivitatea, ca mai apoi să vorbim despre relaţia cu banca şi de intesitatea de dezvoltare a digitalizării. Eu caut soluţi de stimulare.

 

Alte declaraţii:

- Partea bună este că populaţia bancarizată a crescut cu 1%, pe un segment de 15-69 de ani cu potential de bancarizare. Pe de altă parte, în retail creşte gradul de creditare, un alt aspect este scăderea numărului de relaţii dintre bancă şi client, adică clienţii au învăţat să se consolideze, astfel numărul persoanelor care au o singură relaţie cu banca a scăzut până la 51%.

- Prin prisma vârstei, populaţia nebancarizată este în extreme, astfel, gradul de bancarizare creşte odată cu veniturile.

- Din totalul populaţiei cu vârsta între 15 şi 69 de ani doar 7% folosesc mobile banking sau online banking. Începutul este pentru cadrul legislativ, pentru bănci, pentru client, nu se pot întâmpla peste noapte.

- Numărul relaţiilor cu banca a scăzut faţă de 2016, ajungând la 1,2% , din media populaţiei. Mesajul este că populaţia cu potenţial scade şi aici băncile trebuie să contribuie la dezvoltare.

- Sigur că retailul a început, în urmă cu ceva timp, cu credite foarte mici, apoi au apărut creditele obţinute cu buletinul care au întârziat competiţia din piaţă, care s-au esxtins în creditele ipotecare care au întărit şi programele de prima casă. Noi (n.red. băncile) contribuim într-o măsură semnificativă la creşterea consumul.

- Vorbim de o piaţă de companii cu o cifră de afaceri de aproape 500.000 de euro din care 430.000 au cifre de afaceri până în 500.000 de euro. Acestea au un grad mic de îndatorare în zona creditului bancar.

- Trebuie să începem să acordăm din nou credite mici pentru microcompanii. Eu cred că microîntreprinderile sunt viitorul pieţei din România.

- Ne îndreptăm spre dgitalizare, dar cu paşi timizi. Este un pas de reglementare nu doar al BNR care înţelege foarte bine industria, dar sunt foarte multe organisme care pot pot interveni.

- Orice început de drum presupune provocări, noi suntem ambiţioşi, ceea ce este foarte important, trebuie să aducem toate băncile la o masă pentru a-şi exprima gradul de mulţumire şi propunerile.

- Cred că problema nu este cum ajunge clientul la bancă, problema este venitul populatiei. Suntem într-o dispersie foarte mare de venituri. Geografic vorbind suntem jumate urban şi jumate rural, şi avem o concentrare mare în zona salariilor foarte mici, deci problema prinicpală este nivelul venturilor.

- Nu cred că trebuie să punem cheltuieli şi mai mari, ci trebuie să ne dezvoltăm sisteme care să ofere confort şi siguranţă clienţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO