Bănci și Asigurări

Maghiarii de la MKB Romexterra inchid opt unitati

06.06.2010, 23:10 177

MKB Romexterra Bank, un jucator de talie mica controlat indirectde grupul german Bayern LB prin intermediul bancii maghiare MKB,inchide opt sucursale, respectiv 10% din numarul total de unitatiteritoriale, disponibilizand in paralel circa 200 de angajati, incadrul unui plan amplu de ajustare a costurilor operationale.

Decizia de ajustarea a retelei teritoriale si a personaluluifusese anuntata inca de anul trecut. Maghiarii au hotarat sareorganizeze banca pentru a se concentra exclusiv pe zonaclientilor individuali si a firmelor de dimensiuni mici si medii,dupa ce in 2008 si 2009 s-au confruntat cu pierderi, pe fondulnerambursarii creditelor acordate in trecut.

Decizia Consiliului de Administratie al bancii de a inchideunitatile a fost luata pe 22 aprilie si a fost publicata recent inMonitorul Oficial.

Pe langa inchiderea celor opt sucursale, alte patru agentii vorfi coborate la rangul de point of sales (puncte de lucru, structuriin care nu este permis lucrul cu numerarul, avand doar atributii deconsiliere a clientilor). In paralel, conducerea MKB Romexterra ahotarat insa si deschiderea a trei unitati de tip "Platinum", douain Bucuresti si una in Mures. Dupa aceste ajustari, banca ramane cuputin peste 60 de unitati si mai putin de 700 de angajati, fata deun varf de circa 1.000, atins in 2008.

Maghiarii au decis sa sustina banca cu capital pentru a permitedigerarea creditelor neperformante acumulate in ultimii ani, astfelincat relansarea pe retail sa se faca cu un portofoliu curat.

Conducerea bancii a fost schimbata integral in ultimul an,postul de presedinte executiv fiind preluat la inceputul acestui ande Dan Sandu, venit de pe pozitia de director general adjunct laMillennium Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiarportughez. El l-a inlocuit pe Adrian Radu, care s-a retras laincheierea celui de-al doilea mandat. Magdalena Manea, fostvicepresedinte la Romexterra responsabil de clientii corporativi, aparasit echipa de conducere anul trecut, iar de la inceputulacestui an a trecut in echipa RBS Bank, pe o pozitie similara.

Dan Sandu, care a contribuit la lansarea operatiunilorMillennium pe plan local, trebuie acum sa se ocupe derestructurarea afacerilor MKB Romexterra, dupa care sa conceapa ostrategie de dezvoltare pe retail. Odata cu venirea lui Sandu afost adus pe postul de vicepresedinte executiv Florian Kubinski,care detinuse anterior pozitia de membru in Consiliul deAdministratie la UniCredit Tiriac Bank.

MKB Romexterra a incheiat anul trecut cu active de 2,4 mld. lei(570 mil. euro). Exprimate in lei, activele erau mai mici cu 17%fata de decembrie 2008. Rezultatul pe 2009 a fost o pierdere de 9,5mil. euro, la jumatate fata de 2008. Principalul factor care adeterminat rezultatul negativ au fost cheltuielile cuprovizioanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO