Bănci și Asigurări

Mai mulţi bani în depozitele companiilor: 7 miliarde de lei într-un an

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

18.11.2015, 00:00 49

Depozitele atrase de bănci de la companii însumau la finele lunii septembrie aproximativ 77,2 mili­ar­de de lei (echivalentul a 17,3 mld. euro) în creştere cu 11%, respectiv un avans de 7 miliarde lei faţă de anul precedent, chiar dacă bonificaţiile oferite de bancheri în acest interval de timp s-au redus, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR. Comparativ cu nivelul atins în luna august, depozitele companiilor au crescut cu circa 700 milioane de lei.

Analiştii spun că avansul depozitelor companiilor reprezintă un element paradoxal în condiţiile în care economia românească avansează cu un ritm susţinut, însă firmele nu au apetit pentru a investi sau nu găsesc suficiente proiecte în care să investească astfel că îşi depozitează resursele la bănci până la ivirea unei oportunităţi. Depozitele overnight, în special conturi curente şi de economii, constituite de companii cumulau la finele lunii septembrie 47 mi­liarde de lei, în creştere cu 10 miliarde de lei faţă de perioada corespunzătoare din 2014, în timp ce depozitele la termen ale firmelor au scăzut cu 2 miliarde de lei la 30,3 miliarde de lei.

Depozitele la termen cu scadenţa până la un an afişau la finele lunii septembrie o valoare de 20,5 miliarde de lei, în scădere cu 1,5 miliarde de lei faţă de aceeaşi lună din 2014, în timp ce economisirile cu scadenţa mai mare de un an cumulau 1,5 mld. lei, cu 300 mil. lei peste septembrie 2014. Depozitele în euro la termen s-au diminuat într-un an cu 1,2 miliarde de lei la aproximativ 7,1 miliarde de lei. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO