Bănci și Asigurări

Mai puţini clienţi la credite: vânzări de patru ori mai mici

Mai puţini clienţi la credite: vânzări de patru ori mai mici

Autor: Ciprian Valentin Botea

26.09.2011, 00:06 990

Băncile au găsit mai greu clienţi cărora să le dea credite în ultima lună de vară, astfel că soldul împrumuturilor pentru populaţie şi companii a crescut cu numai 140 mil. euro în august, de patru ori mai puţin decât media celor patru luni anterioare, arată datele BNR.

Volumul total al finanţărilor acordate de bănci clienţilor individuali şi firmelor a depăşit 51 mld. euro (116 miliarde de lei) la sfârşitul lunii august, creşterea fiind alimentată ca şi până acum de creditele în valută. Cea mai mare parte a finanţărilor au mers către firme, creditul de retail fiind susţinut pe linia de plutire doar de promoţii.

"Am avut o promoţie la ipotecare în luna august, astfel că nu am observat o încetinire a vânzărilor de credite. O încetinire se simte însă în septembrie, care nu se ridică la nivelul lunilor septembrie din anii trecuţi. Cred că dezechilibrele macroeconomice la nivel mondial au impact asupra deciziilor clienţilor", a spus Gabriel Creţu, directorul de reţea şi vânzări al OTP Bank.

Creditul în valută acordat populaţiei a urcat la 66,9 mld. euro la sfârşitul lunii trecute, fiind în creştere cu aproape 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Finanţările în lei acordate populaţiei au scăzut însă cu 4,8% în ultimul an şi au ajuns la 35,6 miliarde de lei (8,4 mld. euro).

"Creditele de consum pe termen scurt sunt acordate preponderent în lei. La creditele pe termen lung valuta are o pondere majoră pentru că aici primează nevoia. Clientul îşi asumă riscul valutar dacă nu are altă soluţie", a comentat Creţu. El a dat exemplul unui client care are nevoie de 70.000 de euro pentru a achiziţiona o locuinţă, dar care se încadrează la un credit în lei echivalent cu 30.000-40.000 de euro din cauza diferenţialului mare de dobândă. Costul anual efectiv al unui credit ipotecar în euro ajunge în medie la 6,5% pe an, în timp ce la lei depăşeşte 10% pe an.

Soldul creditelor contractate de companii a urcat cu 6,2% faţă de august 2010 şi a ajuns la 113 miliarde de lei (26,8 mld. euro). Peste 60% din finanţările accesate de companii sunt în valută. Creditul neguvernamental a urcat timp de cinci luni consecutive după aproape doi ani de îngheţ, inclusiv pe fondul promoţiilor derulate de bancheri la creditele de consum şi ipotecare. "Aceasta a fost însă cea mai bună vară din ultimii trei ani. De obicei, lunile de vară nu sunt cele mai bune pentru creditare pentru că oamenii sunt în concediu şi nu sunt prea activi", a precizat Creţu.

Şi depozitele atrase de bănci de la populaţie au continuat să crească luna trecută, ajungând la 178 milioane de lei (circa 42 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO