Bănci și Asigurări

Majoritatea băncilor au dus dobânzile reale la depozite pe minus

Autor: Anelis Baciu

13.01.2017, 00:07 4495

Scăderea spectaculoasă a do­bân­zilor pe piaţa monetară s-a răs­frânt rapid şi inevitabil asupra do­bân­zi­lor la depozitelor clienţilor per­soa­ne fizice, majoritatea băncilor locale afi­şând în prezent dobânzi real negative.

De exemplu, pentru un depozit în lei în valoare de 2.000 de lei pe o perioadă de 12 luni, cu capitalizarea dobânzii, un deponent poate pierde în cel mai rău caz aproape 56 de lei. În cel mai bun caz plasarea economi­ilor la bancă îi aduce 32 de lei, potrivit portalului financiar Finzoom.

Cea mai slabă ofertă în cazul depozitelor destinate persoanelor fizice aparţine Băncii Române pentru Credite şi Investiţii (BRCI), instituţie de credit deţinută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Oferta deloc atractivă a BRCI nu este de mirare, în condiţiile în care banca încearcă de mai mult timp să facă un exit prin găsirea unui investitor, iar dezvol­tarea businessului nu este prioritară.

Şi în cazul plasării economiilor la ING un deponent se află în pierdere, iar la scadenţă va avea în cont o sumă mai mică cu 45 de lei decât depunerea iniţială de 2.000 de lei. Cu pierderi, dar mai mici închid şi clienţii altor bănci mari.

„Băncile nu au o nevoie prea mare de finanţare, de aceea bonfi­caţiile la depozite sunt mici. Raportul dintre credite şi depozite este sub 100% la aproape toate băncile, ceea ce înseamnă că au un volum mai mare de depozite decât de credite“, a explicat analistul financiar Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO