Bănci și Asigurări

Managerii anticipează deprecierea cursului în următoarele 12 luni până la 4,75 lei/ euro

Managerii anticipează deprecierea cursului în...

Autor: Cristina Bellu

14.05.2018, 12:00 182

Cursul de schimb se va deprecia în următoarele şase luni până la valoarea de 4,71 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni se preconizează o depreciere de până la 4,75 lei/ euro, potrivit CFA România.

“Cursul de schimb va înregistra o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7106 leu/euro (valoarea mediana 4,7000), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540 leu/euro (valoarea mediana 4.7300). ”, menţionează analiza   CFA România.

Vineri, 11 mai, BNR afişa un curs de 4,63 lei/ euro.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
♦ Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
♦ Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/ron, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO