Bănci și Asigurări

Manda: E mai usor sa lansezi o banca in perioada de criza, concurenta este mai redusa

Manda: E mai usor sa lansezi o banca in perioada de criza, concurenta este mai redusa

Horia Manda, Managing Partner al Axxess Capital: Incercam sa intram intr-un segment de piata care nu este foarte mult atacat de bancile romanesti din motive legate de costuri si de strategia lor de dezvoltare. Vedem o oportunitate de a atrage un numar semnificativ de clienti si pentru astfel de servicii de economisire.

09.12.2008, 17:40 71

RAEF si BAF au achizitionat in decembrie 2007 pachetul de control al institutiei financiare nebancare Capa Finance specializata in microcreditare, iar ulterior au marit capitalul intr-o tranzactie de aproximativ 15 mil. euro. In vara a mai avut loc o majorare de capital de 4 mil. euro sub forma unui credit convertibil subordonat.
"Ne-am propus (la momentul achizitiei - n.red) ca intr-un termen mediu, de 1-2 ani, sa obtinem o licenta bancara care ar facilita intr-o masura substantiala dezvoltarea Capa Finance in sectorul serviciilor financiare din Romania", a spus Horia Manda, Managing Partner al Axxess Capital si Investment Manager al RAEF si BAF intr-un interviu acordat ZF.
Actiunile firmei de microfinantare sunt impartite in prezent intre RAEF (55,47%), Emerging Europe Cap Cooperatief U.A. (43%), Secap Management (1%) si Chindris Adrian Petru (0,49%), potrivit datelor existente la Registrul Comertului. Capa Finance a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 4,2 mil. euro si un profit net de 120.000 de euro. La sfarsitul acestui an, valoarea activelor Capa Finance ar putea ajunge la 45 mil. euro.
"In Romania sistemul bancar a crescut in ultimii cinci - sase ani cu peste 40% pe an in termeni reali. Cu toate acestea, gradul de penetrare a serviciilor financiare, fie ca vorbim de activele bancare ca proportie in PIB sau de gradul de intermediere financiara, este semnificativ mai redus nu numai comparativ cu tarile din UE, dar si comparativ cu cele din primul val care au aderat la UE sau fata de alte tari din regiune (Bulgaria, Albania etc.)", a spus omul de afaceri.
Manda este de parere ca actuala criza financiara creeaza o oportunitate, deoarece concurenta este mai redusa, ceea ce ofera ragazul necesar construirii unei institutii.
"Anumite banci care intentionau sa intre pe astfel de segmente si-au amanat planurile. Exista astfel oportunitatea de a construi o institutie, iar in momentul in care economia isi revine sa putem creste impreuna cu ea. Aceasta este teza fundamentala de la care plecam."
El considera ca o societate financiara non-bancara se poate finanta traditional cu bani de la actionari, cu bani de la alte banci si institutii financiare internationale (precum BERD, IFC, Banca Europeana de Investitii etc.) sau de la jucatori care la randul lor atrag fonduri pe pietele de capital internationale. O alta modalitate o reprezinta accesarea directa a pietelor de capital, interne sau externe, acestea fiind singurele surse de finantare posibile pentru o astfel de societate financiara. "La un moment dat, apar insa limitari (de volum, de risc valutar, cat si de costuri) impuse de aceste surse de finantare care pot garanta o dezvoltare pe termen scurt si mediu (cativa ani), moment dupa care trebuie sa analizezi care vor fi sursele de crestere in continuare, pe termen lung. Orice institutie financiara trebuie sa se gandeasca la a obtine surse de finantare, in moneda locala si cat mai eficiente, si din piata locala. In aceasta situatie alternativele sunt piata de capital si piata depozitelor. Din punctul acesta de vedere este clar de ce in momentul in care te gandesti sa obtii surse eficiente din piata locala, trebuie sa te gandesti la o banca", a continuat Manda.
Pe de alta parte, gradul scazut de penetrare a serviciilor bancare in Romania si perspectivele de crestere in industrie creeaza la randul lor o oportunitate.
"In afara de problema sustenabilitatii pe termen mediu si lung a acestor operatiuni, transformarea in banca a unei societati financiare pozitionate pe nisa microcreditarii comunitatilor aflate in regiuni geografice mai putin bancarizate reprezinta si o problema de oportunitate. La o analiza mai detaliata a penetrarii serviciilor financiare in Romania se poate constata ca aproximativ 60% din populatia Romaniei nu are operatiuni sau conturi bancare." Capa Finance nu a depus inca documentatia pentru obtinerea unei licente la BNR, demers care ar putea avea loc in cursul anului viitor. Compania este acum intr-una dintre fazele intermediare.
"Momentul la care vom face acest pas depinde foarte mult de stadiul dezvoltarii unor functiuni interne, de calitatea portofoliului, dar si de multe alte cerinte pe care BNR le are. Probabil ca in cursul anului viitor vom depune documentatia la BNR", a mai spus seful RAEF. In cazul in care planurile RAEF se concretizeaza, fondul nu ar fi la primul contact cu industria bancara. RAEF a vandut in 2003 pachetul majoritar de actiuni pe care il avea la Banca Romaneasca catre National Bank of Greece. De asemenea, fondul coordonat de Manda a participat la privatizarea Bancii Agricole in 2001 impreuna cu Raiffeisen.
"Incercam sa intram intr-un segment de piata care nu este foarte mult atacat de bancile romanesti din motive legate de costuri si de strategia lor de dezvoltare. Vedem o oportunitate de a atrage un numar semnificativ de clienti si pentru astfel de servicii de economisire", spune Manda.
RAEF nu este nici la prima investitie in sectorul serviciilor financiare. In 2006, fondul a vandut pachetele majoritare de actiuni pe care le detinea la Motoractive, Ralfi si Domenia intr-o tranzactie de 140 mil. euro. RAEF a incasat atunci circa 100 de milioane de euro, adica de sapte ori mai mult decat a investit.
"In 1999, cand Romania era aproape de a intra in incapacitate de plati, am infiintat, impreuna cu alte doua fonduri de investitii, o firma de leasing (Motoractive). In acea perioada era extrem de greu sa construiesti o firma de servicii financiare din cauza costurilor foarte mari si a scadentelor foarte mici. Dar daca dam la o parte dramul de nebunie, vorbim de o analiza lucida care denota o anumita filosofie de contraciclicitate."i
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO