Bănci și Asigurări

Mandatele preşedintelui şi ale trei membri din boardul Piraeus Bank expiră în 2016

Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank

Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank

Autor: Claudia Medrega

16.02.2016, 00:04 1432
Mandatul preşedintelui consiliu­lui de administraţie (CA) al Piraeus Bank România, Stavros Lekkakos, precum şi cele pentru trei membrii ai boardului expiră în acest an, existând posibilitatea să vedem prelungiri de mandate, precum şi noi membri.

Piraeus, un jucător de talie medie din sistemul bancar cu acţionariat elen, a fost una dintre băncile cu conduceri stabile pe parcursul crizei, Stavros Lekkakos rămânând preşedinte al consiliului de administraţie timp de nouă ani, iar Cătălin Pârvu păstrându-şi postul de CEO.

Grecul Stavros Lekkakos a condus consiliul de administraţie al Piraeus Bank România începând din 2007. Lekkakos - arhitectul expansiunii rapide a Piraeus în perioada de dinaintea crizei, când reţeaua băncii s-a extins cu 130 de unităţi, este şi CEO al Piraeus Bank Group. Din acest punct de vedere banca locală ar putea avea o poziţie favorabilă în evaluările stra­te­gice ale grupului ţinând cont de implicarea directă a şefului acestuia în evoluţia businessului din România.

Piraeus Bank România, subsidiara locală a grupului grecesc cu acelaşi nume, a dat anul trecut emoţii pe piaţa locală după ce a făcut un pas spre vânzare, iar negocierile cu fondul american de investiţii J.C. Flowers au eşuat. Potenţiala tranzacţie a căzut după mai multe luni de negocieri, discuţiile blocându-se după ce oficialii de la Atena au cerut mai mulţi bani pentru vânzarea băncii de la Bucureşti. Rămâne de văzut care va fi strategia grupului grec în privinţa subsidiarei din România, respectiv dacă merg înainte cu banca sau pregătesc eventuale alte tranzacţii.

Cu active de circa 2 mld. euro, Piraeus ocupa locul 11 în sistemul bancar. Poziţia grecilor s-a erodat treptat pe parcursul crizei, pornind de la o cotă de aproape 3% în 2009, atinsă în urma mai multor ani de creditare intensă.

După primele nouă luni din 2015 cota de piaţă a băncii a coborât la 2,2%, activele subsidiarei locale a Piraeus Bank însumând la finele lunii septembrie 1,8 mld. euro.  Banca românească cu capital elen ar putea să încerce în acest an să oprească declinul depozitelor sau chiar să urmărească consolidarea bazei de economisiri. Depozitele Piraeus Bank înregistrau după primele nouă luni de anul trecut un declin de aproape 30%, coborând la aproximativ 768 mil. euro (echivalentul a 3,4 mld. lei), potrivit datelor publicate de banca-mamă de la Atena.

În acest an expiră şi mandatele lui Cătălin Pârvu (CEO), Psathas Athanasios şi Viorel Mischie - membri în consiliul de administraţie al Piraeus România. Cătălin Pârvu, 57 de ani, deţine funcţia de director general executiv din 2008, fiind unul dintre cei mai longevivi bancheri români din conducerea unei bănci cu capital străin. El a preluat conducerea executivă a Piraeus Bank România după ce grupul a decis să se­pare partea ad­mi­nis­tra­tivă de cea exe­cu­tivă. Pâr­vu lu­crea­ză pentru grecii de la Piraeus din 2006, când a fost recrutat pe postul de direc­tor ge­neral adjunct res­pon­sabil cu retailul. El acu­mulase experienţă în domeniu la fosta Ban­ca Ţiriac, ve­nind de pe postul de vicepreşedinte responsabil cu retailul în HVB Tiriac. Înainte de fuziune, Pârvu coordonase operaţiunile de retail pentru Banca Ţiriac.

Athanasios Psathas, director general, s-a alăturat în 2008 grupului Piraeus Bank în calitate de director general al sectorului de audit intern al grupului. Din anul 2012, el a devenit director general şi vicepreşedinte al Comitetului de Direcţie, coordonând activităţile structurilor IT, operaţiuni şi administrare credite, audit intern, administrare riscuri, conformitate, juridic, credite corporate, IMM şi retail.

La final ajunge în acest an şi man­datul lui Viorel Mischie, care este din septembrie 2009 director general ad­junct al Piraeus Bank România, coor­do­nând activităţile direcţiilor fi­nan­­ciare, logistică şi raportări centralizate.

Din echipa de conducere a Piraeus Bank face parte şi Mădălina Teo­do­rescu, care a fost recrutată în 2014 pen­tru poziţia de director general adjunct după ce timp de şase ani fusese director executiv responsabil cu vânzările de retail şi coordonarea reţelei de sucursale în cadrul Raiffeisen Bank.

Ea este responsabilă pentru coordonarea structurilor de marketing, reţea territorială, dezvoltare afaceri retail şi IMM, segmente clienţi, management al performanţei şi analiză afaceri.

Cel mai nou venit în echipa de conducere a Piraeus Bank România, Nikolaos Chaniotis, s-a alăturat băncii în februarie 2015, în calitate de director general adjunct preluând conducerea sectorului recuperare credite.

Piraeus Bank, unul din grupurile financiare elene de top, avea anul trecut cel mai mare deficit de capital, de până la 4,9 mld. euro, potrivit testelor de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, necesarul de capital fiind calculat într-un scenariu advers. Banca a întâmpinat difficultăţi în atragerea de resurse financiare suficiente de la investitorii privaţi pentru majorarea capitalului. Anthimos Thomopoulos, şeful Piraeus Bank Grecia, a demisionat la începutul acestui an.†El venise în 2013 la Piraeus, de la National Bank of Greece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO