Bănci și Asigurări

Mandatele preşedintelui şi cele pentru patru membri din boardul Alpha Bank expiră în primăvară

Sergiu Oprescu, 52 de ani, a venit la conducerea executivă a Alpha Bank în anul 2007

Sergiu Oprescu, 52 de ani, a venit la conducerea executivă a Alpha Bank în anul 2007

Autor: Claudia Medrega

22.02.2016, 00:04 704
Mandatul preşedintelui consiliului de administraţie (CA) al Alpha Bank, Christos Giampanas, precum şi cele pentru patru membri ai boardului expiră în luna martie, existând posibilitatea să vedem prelungiri de mandate, dar şi noi membri.

Alpha Bank, un jucător de top 10 în sistemul bancar, a fost printre puţinele bănci cu conducere stabilă pe parcursul crizei. Sergiu Oprescu, 52 de ani, a venit la conducerea executivă a Alpha Bank în 2007. El este membru al boardului băncii româneşti cu capital grecesc din 2005, iar în 2012 a primit un nou mandat, până în primăvara acestui an. Anul trecut Oprescu a fost desemnat şi preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Alpha Bank a conturat în ultimii ani o strategie de dezvoltare echilibrată pe retail şi corporate, după ce mult timp grecii se concentraseră preponderent în zona companiilor. Vom vedea dacă va continua această strategie.

Grecii de la Alpha Bank au alunecat în anii de criză în clasamentul băncilor locale după active, pierzând cotă de piaţă şi ajungând sub 5%.

Criza prin care a trecut sistemul bancar elen nu a rămas fără ecou pe piaţa locală.

Depozitele Alpha Bank, cel mai mare jucător din sistem cu acţionariat elen, au scăzut cu 23% în perioada septembrie 2014 - septembrie 2015, declinul fiind mai temperat decât în cazul altor bănci româneşti cu capital grecesc. La finele celui de-al treilea trimestru de anul trecut, depozitele Alpha Bank însumau aproape 1,2 mld. euro, în scădere cu 273 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit datelor publicate de grupul Alpha Bank la Atena. Rămâne de văzut care va fi strategia grupului grec în privinţa subsidiarei din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO