Bănci și Asigurări

Marfin si-a dublat activele in ultimul an si se pregateste de un rebranding in toamna

Marfin si-a dublat activele in ultimul an si se pregateste de un rebranding in toamna

Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Marfin Bank

23.07.2008, 18:56 140

Exprimat conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), profitul a fost de 3,5 milioane de euro. "Pentru intregul an ne-am bugetat un profit net de 7,5 milioane de euro - calculat in standarde internationale. Tinta poate fi atinsa cu usurinta", a comentat Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Marfin Bank. Activele totale urmeaza sa ajunga la 890 de milioane de euro pana in decembrie.
La sfarsitul lunii iunie activele bancii urcasera la aproape 621 de milioane de euro, de la 322 de milioane la jumatatea lui 2007. Expansiunea a fost alimentata de cresterea creditarii, soldul finantarilor acordate ajungand la aproape 414 milioane de euro. In urma cu 12 luni soldul creditelor era de numai 211 milioane de euro.
"Am preferat sa avem o dezvoltare echilibrata atat pe segmente de afaceri, cat si ca arie geografica si am avut o crestere rationala. Finantam in continuare proiecte imobiliare, dar tinem cont de locatie, preturi si participatia dezvoltatorului", spune Sofianos.
Grecii si-au dublat si depozitele atrase de la clientela, dar acestea raman cu mult mai mici decat creditele acordate, cu un sold de numai 183 de milioane de euro.
De altfel, majoritatea bancilor din sistem sunt intr-o situatie similara, doar cativa dintre jucatorii de top avand un raport depozite/credite supraunitar. Astfel, la nivelul intregului sistem, depozitele atrase sunt sensibil mai mici decat imprumuturile acordate.
Apetitul mare pentru creditare pune insa bancile locale intr-o situatie vulnerabila, fiind dependente de finantarile atrase de la actionari sau de pe pietele internationale. Analistii bancilor straine subliniau inca de anii trecuti, inainte de aparitia turbulentelor pe pietele internationale care au dus si la scaderea lichiditatilor si scumpirea fondurilor, aceasta vulnerabilitate a bancilor romanesti. De la inceputul acestui an bancherii au inceput sa fie insa mult mai atenti la atragerea de fonduri, dupa ce au primit avertizari inclusiv de la BNR privind dezechilibrele importante din bilanturi. In prezent bancile incep sa se concentreze si pe atragerea de depozite in valuta, dupa ce in primul semestru am asistat la o competitie puternica in zona dobanzilor platite la lei.
"Nu avem probleme de lichiditate. Avem linii de finantare deschise cu actionarii in cazul in care ar aparea necesitati mai mari de fonduri, iar grupul are acum o pozitie lichida, dupa ce si-a vandut participatia in cadrul OTE", afirma Cornel Stanescu, director general adjunct al Marfin Bank.
Grecii si-au extins reteaua teritoriala cu zece unitati in ultimele 12 luni, ajungand acum sa opereze 22 de sucursale si agentii. Pana la sfarsitul anului numarul unitatilor va urca la 31, in conditiile in care banca si-a propus sa acopere cel putin orasele resedinta de judet, unde considera ca potentialul de afaceri este important. Grecii trec in prezent printr-un proces de rebranding, dupa ce au renuntat la vechiul nume (Egnatia) pentru a prelua noua identitate a grupului. Intr-o prima faza a fost schimbata signalistica la nivelul retelei, au fost informati clientii si au fost create noi materiale promotionale.
"Din toamna vom incepe si o campanie de promovare a noului brand, care va fi coordonata de la Atena", a spus Sofianos, fara sa precizeze si suma care va fi cheltuita in cadrul procesului.
Grupul Marfin, creat in 2007 prin fuziunea dintre Marfin Financial Group, Egnatia Bank si Laiki Bank, este unul dintre jucatorii de top din sistemul elen si are o prezenta puternica si in Cipru. De altfel, banca-mama a grupului a fost Marfin Popular Bank din Cipru. In urma unei majorari de capital de 5,2 miliarde de euro operate de grup anul trecut, participatia bancii cipriote a fost diminuata semnificativ, devenind minoritara. La nivel international toate subsidiarele au preluat identitatea Marfin. Doar pe piata elena banca a pastrat numele Marfin Egnatia Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO