Bănci și Asigurări

Marile bănci de investiţii străine fac din nou pariuri de 4 lei pe euro

 Marile bănci de investiţii străine fac din nou pariuri de 4 lei pe euro
17.05.2011, 23:58 2588

Leul a reintrat pe radarul marilor băncide investiţii din centrele financiare ale lumii, care revin cupariuri de scădere a cursului spre 4 lei pentru un euro, după operioadă în care uitaseră de piaţa românească.

De data aceasta optimismul lor este legatde perspectivele că BNR ar putea favoriza o întărire în continuarea leului, care ar ajuta în lupta cu inflaţia tot mai usturătoare.În plus, randamentele oferite de titlurile de stat româneşti, înspecial cele pe termene scurte, par atractive, pe fundalul uneiîmbună­tă­ţiri a imaginii generale a economiei. Traderii de la BNPPari­bas sau JP Morgan le recomandă clienţilor în discuţii privatesă parieze pe leu, având în vizor ţinta de 4 lei pentru uneuro.

Şi analiştii Barclays Capital, divizia deinvestiţii a uneia dintre cele mai mari bănci la nivel global, sauai Citi văd pers­pective de întărire uşoară pentru leu, trecândrecoman­darea de a paria pe moneda românească în rapoartelelor.

"Cifra de creştere a economiei din primultrimestru, du­blată de îmbunătăţirea continuă a performanţeiexterne şi lipsa unor probleme certe de evaluare, confirmăaşteptările noastre pentru o apreciere modestă a leului. Pe acestfundal, ne aştep­tăm ca euro să ajungă aproape de 4 lei până lasfârşitul acestui an", spune Ilker Domac, analist în cadrul Citi,responsabil de pieţele emergente dinregiune.

Economia a crescut în primul trimestru cu 0,6%faţă de trimestrul al patrulea din 2010, în linie cu aşteptărilepieţei. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de creştere aeconomiei, marcând astfel ieşirea tehnică din recesiune, după maibine de doi ani. În paralel, deficitul bugetar rămâne "în grafic"pentru atingerea ţintei de 4,4% din Produsul Intern Brut, agreatăcu FMI şi Comisia Europeană pentru anul acesta, iar România este pecale să obţină un nou acord cu cele două instituţii, de dataaceasta preventiv.

Domac notează că principalele riscuri pentru leurămân incertitudinea de pe scena politică, dar şi o posibilăderaiere de la programul de ajustare fiscală agreat cuFMI.

Britanicii de la Barclays Capital le recomandăclienţilor să parieze pe leu, prin achiziţia de titluri de statromâneşti cu scadenţe scurte, de şase luni. "În ceea ce priveştepiaţa valutară, ne păstrăm recomandarea de a paria pe leu prinachiziţia de certificate de depozit pe şase luni", scriu analiştiiBarclays Capital. Ei îşi menţin prognoza că euro va coborî până pepragul de 4 lei în urmă­toarele douăsprezece luni. Britanicii aufost printre primii care au pariat pe leu, anunţând perspective deapreciere încă de la înce­putul anului.

În prezent, certificatele de trezorerie pe şaseluni se tranzacţionează pe piaţa secundară la randamente de6,5%-6,59% pe an. În aprilie Trezoreria vânduse astfel decertificate la un randament mediu de 6,32% pe an. Străinii potîmpru­muta lei mai ieftin pe piaţa monetară, pe care să îi plasezeapoi în titluri de stat, realizând astfel un câştig facil. Dacăleul se şi întăreşte în faţa euro în acest timp, câştigul lor estemai mare.

"Străinii sunt destul de activi în prezent faţă dece era acum câteva luni pe piaţa secundară (a titlurilor de stat -n. red.)", comentează un dealer local. În timp ce băncile localepreferă să cumpere titlurile pe care le păstrează până lamaturitate, străinii fac şi tranzacţii cu titlurile deţi­nute. Dela începutul lui 2011 volumul mediu zilnic al tranzacţiilorderulate pe piaţa secundată a titlurilor de stat a urcat spre 300de milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de nive­lurileînregistrate în toamna trecută.

"Dinamica deficitului de cont curent continuă săse îmbunătăţească, iar dacă inflaţia persistă sau apar creşterisurprinzătoare în lunile următoare, consi­derăm că banca centralăva utiliza pârghia apre­cierii monedei decât să majoreze dobânda",mai spun analiştii Barclays. Ei subliniază de asemenea că pers­pectiva unei emisiuni de note pe pieţele internaţionale, darşi a privatizării unor companii de stat, înseamnă că pe piaţă va fio ofertă mare de valută pe piaţă, ceea ce ar trebui să ajute leul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO