Bănci și Asigurări

Marjele de dobândă la ipotecare, la jumătate faţă de acum cinci ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

18.05.2015, 00:07 921

Marjele de dobândă percepute de bănci la creditele imobiliare în lei s-au redus la jumătate în ultimii cinci ani, de la 7% la 3,5% pe an, în timp ce în cazul creditelor de consum marjele au scăzut doar marginal şi se menţin la peste 10%, potrivit unor date ale brokerului de credite Cooper Pear.

Marjele au fost calculate pe baza datelor de la un număr de 16 bănci active pe creditarea de retail.

Scăderea marjelor la creditele imobiliare s-a suprapus cu un amplu proces de relaxare monetară, vizibil mai ales în ultimul an şi jumătate, care a trimis dobânzile interbancare la minime istorice. Dobânda Robor la trei luni, utilizată ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, se află în prezent la 1,3% pe an comparativ cu aproape 10% pe an în 2010, potrivit datelor BNR.

Creditele imobiliare au ajuns astfel la dobânzi de sub 5% pe an, ceea ce înseamnă că pentru un împrumut de 200.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară este de circa 1.000 de lei, iar suma rambursată la final ajunge la 350.000 de lei. În urmă cu doi-trei ani, când dobânzile treceau de 10%, rata unui astfel de credit ajungea la 1.800 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO