Bănci și Asigurări

Marjele la creditele ipotecare în euro au ajuns duble faţă de marjele la creditele în lei

Marjele la creditele ipotecare în euro au ajuns duble...

Autor: Anelis Baciu

19.07.2016, 00:08 2604

Marjele de dobândă la creditele ipotecare în lei se duc spre 3%, în timp ce marja la euro este aproape de 6%, în condiţiile în care România este considerată mult mai riscantă din punctul de vedere al ratingului de ţară decât zona euro.

Spre exemplu, într-un comu­nicat transmis luni presei de către OTP Bank se preci­zează că marja de dobândă în cazul creditelor ipotecare standard în lei este 3,16% pe an peste Robor, în timp ce în cazul împrumu­turilor imo­biliare în euro marja peste Euribor este de 5,6% pe an.

La nivelul întregului sistem bancar marja medie pentru un credit ipotecar vândut de băncile locale ajungea la finalul lunii mai la 4,22%, cu doar 0,5 puncte procentuale mai puţin decât în luna mai a anului trecut. Mai mult, mar­jele de câştig la creditele ipotecare în euro au început să crească uşor în pri­mele luni din acest an. Faţă de luna aprilie marja a crescut în mai cu 0,01 puncte procentuale.

Dobânda medie pe an plătită la un credit imobiliar în euro pentru persoa­ne fizice ajunge în prezent la 4%, în con­diţiile în care Euribor con­ti­nuă să se menţină sub nivelul de - 0,3%.

„Marja mai redusă pentru cre­di­tele în lei este influenţată de creditele aferente programului Prima casă, care au un grad de risc mai redus având în vedere garanţia parţială a statului.

De asemenea, băncile probabil urmă­resc promovarea cre­di­tării în lei pentru că se bazează pe surse de fi­nan­ţare atrase de pe plan local“, a ex­plicat Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Totodată, este posibil ca băncile să încerce să descurajeze creditarea în euro prin menţinerea marjelor ridicate, preferând ca din resursele în euro să ramburseze liniile de finanţare primite de la băncile-mamă în loc să dea credite.

Circa 99% din creditele noi acor­date sunt în lei, creditarea în valută de retail fiind practic inexistentă în ultimii doi-trei ani.

Pe de altă parte, marja medie de dobândă în cazul creditelor în lei ajungea în luna mai a acestui an la 2,44%, în uşoară creştere faţă de luna precedentă. În ultimii doi ani marja la creditele ipotecare în lei a scăzut cu doar 0,23%, în acest inter­val dobânda medie s-a redus cu 2,16 puncte pro­cen­tuale, ceea ce înseamnă că ieftinirea îm­prumuturilor s-a pro­dus pe seama scăderii Robor-ului, nu pe sea­ma diminuării scă­derii marjelor de câştig ale băncilor.

Creditele în lei sunt de la jumătatea anului 2014 mai ieftine decât cele în euro, în con­diţiile în care producţia nouă de credite ipotecare în lei are o rată a dobânzii medie de 3,2%, cu aproape un punct procentual mai puţin decât împrumuturile în euro.

Rata de dobândă la creditele ipotecare în lei a scăzut de la peste 12% la puţin peste 2% în ultimii şase ani, cea mai amplă scădere de dobândă din regiune. Dobânzile la ipotecare au ajuns astfel la cel mai mic nivel din regiune. În Polonia rata medie a dobânzii la finanţările ipotecare ajungea la 4,4%, în timp ce în Ungaria se situează la 5,2%. Creditele ipotecare sunt mai ieftine doar în Cehia, unde rata medie a do-bânzii ajungea la finalul lunii mai la 2,4%.

Scăderea dobânzilor locale s-a produs fondul relaxării politicii mone­tare a BNR, dar şi ca urmare a restricţiilor privind marja de dobândă impuse de guvern prin programul Prima casă. Bancherii locali nu aveau voie până anul trecut să ceară clienţilor mai mult de 2,5 puncte pro­centuale peste Robor pentru creditele Prima casă în lei, iar din acest an marja a fost redusă la 2%.

Creditele noi contractate de populaţie pentru achiziţia de locuinţe au crescut cu 54% în perioada ianuarie-mai şi au atins un volum total de 5 miliarde de lei.

În stoc însă, băncile au credite ipo­tecare în lei şi euro de 12 miliarde de euro. Sistemul bancar româ­nesc se află pe ultimul loc în regiune când vine vorba de ponderea creditelor ipo­tecare ale populaţiei în Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care finanţările pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri reprezentau la finalul lunii mai doar 7,2% din PIB.

Spre comparaţie, în Bulgaria ponderea creditelor ipotecare în PIB ajunge la 9,8%, iar în Ungaria la 8,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO