ZF 24

Martie, cea mai bună lună pentru creditul în lei de la începutul crizei. Finanţările au crescut cu 2 mld. lei

Martie, cea mai bună lună pentru creditul în lei de la...

Autor: Ciprian Botea

28.04.2014, 00:07 1070

Stocul creditelor în lei acordate de bănci companiilor şi clienţilor individuali a crescut luna trecută cu 4,7% faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut şi a depăşit 88 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Faţă de luna anterioară creşterea a fost de 2,3%, martie fiind practic cea mai bună lună pentru finanţările în monedă locală de la începutul crizei încoace.

Astfel, creditele în lei au depăşit pentru prima dată din 2010 încoace pragul de 40% din totalul creditului privat, de circa 217 mld. lei. După creşterea de echivalentul a 2 mld. lei din martie s-a conturat şi mai vizibil trendul de înlocuire a creditelor în valută cu finanţări în lei, semnalat de bancheri încă de anul trecut. Trendul de înlocuire a creditelor în valută cu cele în lei este vizibil mai ales în ceea ce priveşte finanţările acordate firmelor.

„Companiile sunt încurajate să treacă pe lei în principal datorită dobânzilor foarte bune. Firmele se împrumută acum în unele cazuri mai ieftin în lei decât în valută“, spune Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului Alliace Finance.

Firmele aveau la sfârşitul lunii trecute finanţări în lei de 52,7 mld. lei, cu 5,2% peste aceeaşi peri­oa­dă a anului trecut.

La nivel agregat, companiile au credite de 115 miliarde de lei contractate de la bănci. Credite de 14 mld. euro (echivalentul a 63 mld. lei) erau contractate în valută, acestea fiind însă în scădere cu circa 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea faţă de luna anterioară este de peste 2%. Creditul în valută a fost afectat inclusiv de faptul că băncile au rămas fără sursele ieftine în valută primite în trecut de la acţionarii din străinătate.

De cealaltă parte, populaţia are credite de aproximativ 102 miliarde de lei (23 mld. euro), din care numai o treime sunt în lei. Creditele în lei acordate clienţilor persoane fizice au crescut însă cu peste 4% în ultimul an şi cu aproape 2% în luna martie. Scăderea dobânzilor a încurajat clienţii să se orienteze către credite ipotecare în lei în ultimele luni. Totodată, bancherii au reluat de anul acesta promovarea agresivă a  creditelor de consum, care se vând aproape exclusiv în lei.

„Pe credite de consum, circa 80% din cererile noi sunt refinanţări pentru credite în lei sau euro luate în trecut la dobânzi mai mari. Majoritatea celor care solicită o refinanţare vor şi o sumă suplimentară. De regulă suma suplimentară este egală cu valoarea creditului refinanţat. Pe credite ipotecare, dobânzile la lei au scăzut pe acelaşi palier cu cele în euro şi în plus gradul de îndatorare permis este mai mare la lei“, explică Liviu Andrei.

Bancherii au ajuns să vândă circa 2.000 de ipotecare în lei pe lună în ultima jumătate de an, potrivit unor calcule ale ZF. Determinantă pentru trecerea creditului de retail pe componenta în lei a fost renunţarea la varianta în euro a programului Prima casă în august anul trecut. Totodată, scăderea dobânzilor spre 5-6% pe an şi restricţiile impuse de BNR la vânzarea de împrumuturi în valută au ajutat la trecerea creditului de retail pe lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO