„În perioada crizei s-a înrăutăţit distribuţia veniturilor între angajaţi şi angajatori în România“. Angajaţii au pierdut, angajatorii au câştigat

Masa salarială a scăzut spre 30% din PIB, cel mai mic nivel din ultimul deceniu, în timp ce ponderea profiturilor operaţionale ale firmelor a crescut spre 60%

29 iun 2015 Autori: Adelina Mihai , Claudia Medrega

Reducerea numărului de angajaţi în economie în anii de criză, scăderea salariilor, diminuarea investiţiilor din sectorul privat şi creşterea eficienţei costurilor firmelor au determinat înrăutăţirea distribuţiei veniturilor între angajaţi şi angajatori în România • Salariile angajaţilor români au coborât în 2014 la o pondere de doar 30% în PIB, faţă de aproape 40% în 2008, în timp ce ponderea profiturilor operaţionale ale firmelor în PIB au urcat de la 50% înainte de criză spre 60% • Comparativ, situaţia la nivelul UE a rămas relativ stabilă şi semnificativ mai bună pentru angajaţi.

Salariile angajaţilor români au avut o pondere de doar 31% în PIB anul trecut, în timp ce media la nivelul statelor din Uniunea Euro­peană (UE) a fost de circa 48%. Astfel, importanţa masei salariale din România la formarea PIB a ajuns în 2014 la cel mai scăzut nivel din ul­ti­mul de­ceniu, după un declin pu­ter­nic înregistrat după anul 2008, de opt puncte pro­cen­tuale, ara­tă datele prezentate de Florin Georgescu, prim-vice­gu­ver­natorul BNR.

„Ponderea salariilor în PIB a scăzut treptat începând cu anul 2008 în Româna, de la apro­ximativ 40% în 2008 la circa 30% în 2014.

(…) În pe­rioada crizei a existat o creş­te­re a decalajului prin înrăutăţirea distribuţiei ve­ni­turilor între angajaţi şi angajatori. Situa­ţia la nivelul UE a fost stabilă şi semnificativ mai bună pentru angajaţi“, se arată în pre­zentarea lui Florin Georgescu, susţinută la reuniunea IMF - World Bank Constituency organizată la Sofia.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.06.2015

 
Cuvinte cheie:
pib
, pondere
, firme
, crestere
, profit
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide