Bănci și Asigurări

McKinsey avertizează: Băncile pot pierde până la două treimi din venituri din cauza competitorilor din sectorul tehnologic

McKinsey avertizează: Băncile pot pierde până la...

Autor: Claudia Medrega

05.10.2015, 00:03 861
McKinsey, una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume, a avertizat într-un raport că băncile ar putea să piardă până la două treimi din veniturile aduse de unele produse financiare din cauza „revoluţiei digitale“, în condiţiile în care concurenţa noilor companii din sectorul tehnologic antrenează scăderea preţurilor şi erodează marjele de profit ale creditorilor, scrie Financial Times.

Aceasta este una dintre principalele previziuni ale companiei McKinsey inclusă în raportul anual privind sectorul bancar, care imaginează băncile în­tr-o confruntare pentru apărarea modelului lor tradiţional de afaceri împotriva „perturbării“ digitale.

O serie de jucători „netradiţionali“ au intrat în ultimii ani în sfera serviciilor bancare, cum ar fi marile platforme online Google sau Facebook. În România, operatorii de telefonie mobilă au intrat în zona serviciilor de plăţi.

Concurenţa tehnologică ar putea determina reducerea cu 60% a profiturilor pe segmentul creditării în retail non-ipotecare, cum ar fi cardurile de credit şi creditele auto şi ajustarea veniturilor cu 40% în următorul deceniu, anticipează McKinsey, conform FT.

Compania de consultanţă previzionează că o parte mică, dar totuşi importantă din profit şi venituri ar putea să fie pierdută de bănci pe segmentul activităţii de procesare a plăţilor, creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, managementul averilor şi segmentul ipotecar. Scăderea pe aceste componente ar putea să fie cuprinsă între 10% şi 35%, potrivit McKin­sey.

„Impactul cel mai important îl vom vedea în erodarea preţurilor, în condiţi­ile în care compani­ile din sectorul tehnologic permit livrarea de servicii financiare la o fracţiune din cost, iar acest lucru va fi transferat către client în preţuri mai mici“, susţine Philipp Harle, coautor al raportului McKinsey.

În timp ce anticipează schimbări radicale în viitor, McKinsey susţine că în prezent nu există deocamdată dovezi că revoluţia digitală a început să mănânce din cota de piaţă a băncilor. Cota de piaţă a băncilor în oferirea creditelor la nivel global a fost constantă în ultimii 15 ani.

Băncile au făcut anul trecut venituri de 1,75 trilioane de dolari din activităţi legate vânzări. Firma de consultanţă consideră că industria bancară are două opţiuni: fie băncile luptă pentru relaţia cu clienţii, fie învaţă să trăiască fără ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO