Bănci și Asigurări

Mediatorii bancari îşi fac în sfârşit asociaţie

Autor: Liviu Chiru

17.01.2011, 23:53 223

Clienţii care au nemulţumiri în relaţia cu banca lor pot de acumsă apeleze la un corp de mediatori bancari agreaţi inclusiv deAsociaţia Română a Băncilor, pentru a încerca să ajungă la oînţelegere amiabilă.

Crearea unui asemenea corp de mediatori bancari era unul dintreproiectele mai vechi ale Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), iaracum a fost finalizat prin constituirea Asociaţiei de Mediatori dinDomeniul Financiar- Bancar - Finban. Deocamdată, asociaţia are 15membri, iar încă şase sunt în proces de aderare, urmând cursuri deinstruire ca mediator bancar.

"Majoritatea colegilor mei au lucrat în sistemul bancar, iarunii sunt încă activi. Am avut sprijinul cel puţin moral al ARB,care ne-a ajutat să ne organizăm", a spus pentru Ziarul FinanciarConstantin Rotaru, preşedintele comitetului director al Finban.Doctor în economie, el a lucrat la rândul său în domeniulbancar.

Consiliul consultativ al membrilor fondatori ai asociaţiei estecondus de Mirela Iovu, vicepreşedinte al CEC Bank.

Profesia de mediator a fost instituită prin Legea 192/2006, ceiinteresaţi putând să obţină acest statut prin absolvirea unorcursuri de specialitate. De altfel, anul trecut bancherii au primito propunere de colaborare din partea Uniunii Mediatorilor Bancari,un corp constituit independent, însă au respins-o, preferând sămeargă înainte cu propriul proiect.

"Actul de mediere se realizează în condiţii de neutralitate,imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ alpărţilor", spun reprezentanţii Finban, care precizează că asociaţiase autofinanţează, funcţionând independent de ARB.

Rotaru spune că mediatorul bancar realizează venituri printaxarea serviciilor oferite, în general fiind perceput un comisionpentru fiecare şedinţă de mediere derulată. El nu a furnizat însărepere de preţ.

"Asociaţia se finanţează în primul rând din cotizaţiilemembrilor şi din seminariile derulate pentru instituţiilefinanciare interesate", spune Rotaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO