Bănci și Asigurări

Mesaj dur al lui Isărescu către băncile comerciale: bătălia aceasta de a mări dobânzile la depozite după două tăieri de dobândă a BNR este o eroare

Mesaj dur al lui Isărescu către băncile comerciale: bătălia aceasta de a mări dobânzile la depozite este o eroare

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

07.02.2012, 16:42 2667

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu crede că majorarea dobânzilor pentru depozitele atrase va afecta cota de piaţă şi profiturile băncilor, în special cele cu capital străin, atenţionând public că o astfel de politică intră în divergenţă cu politica băncii centrale.

"Băncile cu capital străin pierd cotă de piaţă, în mod evident, de aceea au şi intrat în această bătălie pe care eu am catalogat-o ca fiind cel puţin discutabilă, lor le-am spus că este o eroare, de a mări dobânzile la depozite. Faptul că nu mai primesc acelaşi flux de bani din exterior şi au banii plasaţi în active interne le măreşte vulnerabilitatea. Atunci pierd cotă de piaţă", a spus Isărescu.

Oficialul BNR a arătat că această cursă a dobânzilor la depozite "intră în răspăr" cu politica BNR, care a redus de două ori dobânda de la începutul anului.

"Este evident că băncile cu capital străin, care aveau o dependenţă de până la 5 la 1 raportul între credite şi depozite, asta într-un caz, că media a fost de 2 la 1 sau ceva mai puţin, a trebuit să se ajusteze şi, fiind şi băncile cele mai mari din România, acest lucru a avut un impact asupora dobânzilor. Aici este motivul adevărat al acestei curse care a intrat în răspăr cu semnalele transmise de banca centrală. De aici şi această cursă a dobânzilor", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR crede că procesele de reducere a dependenţei de finanţările de la băncile mamă "nu sunt rele în totalitate", dar trebuie păstrat un "echilibru inteligent", pentru că altfel acest lucru se întoarce chiar împotriva băncilor.

"Nu mă refer că vor pierde cotă de piaţă sau la faptul că nu vor mai face profit. Noi nu putem să obligăm o bancă să facă profit sau să intre pe pierdere. Ne referim la soliditatea băncii, în momentul în care ai la depozitele în lei dobânzi de 7-8% la lei şi mai mult de 4% la euro, într-o lune în care cu greu plasezi peste 1%. Te gândeşti ca supraveghetor unde-şi vor plasa banii şi care este riscul unui asemenea plasamanet. Le-am transmis un mesajul clar că această cursă în care vroiau să intre la începutul anului a fost o greşeală (...) Vom vedea consecinţe mari spre sfârşitul anului, în cotă de piaţă în stretegia de creditare a fiecarei bănci. Personal văd anul 2012 ca anul unor mari transformări în bilanţurile băncilor în clasamentele bancare", a mai spus Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO