Bănci și Asigurări

”Metoda” Deutsche Bank: Cum să faci 370 de milioane de euro să dispară

”Metoda” Deutsche Bank: Cum să faci 370 de milioane...

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu

29.01.2017, 19:05 1345

O soluţie oferită de către Deutsche Bank unui client cu probleme s-a soldat cu implicarea cele mai mari bănci europene instituţiei într-un proces penal, scrie Bloomberg.

Totul a început după declanşarea crizei financiare din 2008, când în data de 1 decembrie a acelui an grup de bancheri din cadrul Deutsche Bank s-au întâlnit la sediul filialei din Londra pentru a analiza o propunere venită din partea lui Michele Faissola, şeful diviziei de dobânzi globale a instituţiei, divizie care crea şi vindea instrumente financiare pe bază de dobânzi. Faissola propunea o soluţie pentru problemele unuia din clienţii Deutsche Bank, banca italiană Monte dei Paschi di Siena, care la acel moment se confrunta cu o pierdere de 367 milioane de euro, care, anunţată publicului în raportul de final de an aşa cum cerea legea italiană, ar fi determinat retrageri masive de depozite, naţionalizarea instituţiei, dacă nu ceva şi mai rău.

Monte dei Paschi di Siena, considerată cea mai veche bancă din lume datorită faptului că îşi începuse operaţiunile în anul 1472, ar fi putut fi salvată printr-o soluţie miraculoasă, afirma atunci Faissola, o nouă tranzacţie care să facă pierderea dispărută. Tranzacţia presupunea două faze, prin care să câştige ambele părţi. În prima fază, banca italiană făcea un pariu câştigător prin intermediul Deutsche Bank, reuşind astfel să acopere pierderea, iar în a doua fază un pariu prin care să piardă bani încet o perioadă mai mare de timp. În acest mod, pierderea Monte dei Paschi de 367 milioane de euro nu mai apărea în scripte la final de an.

Bancherii în faţa cărora a fost prezentată propunerea în decembrie 2008 făceau parte din comitetul de analiză de risc a pieţelor globale şi, deşi au fost avertizaţi de către un coleg de-ai lui Faissola despre potenţialele probleme, au aprobat-o şi lucrurile s-au pus în mişcare. Soluţia, cunoscută sub denumirea de proiectul Santorini, i-a permis băncii Monte dei Paschi di Siena să câştige 364,1 milioane de euro că să-şi acopere pierderea, iar Deutsche Bank s-a ales cu 60 milioane de euro sub formă de comision în această fază, conform unor documente văzute de Bloomberg.

Lucrurile aveau însă să iasă la iveală în urma unui denunţ anonim către autorităţile italiene şi Rezerva Federală din SUA, care au început anchete pe baza informaţiilor primite. Proiectul Santorini avea să provoace şi un scandal în Italia, ducând la un proces penal declanşat în ultima parte a anului trecut la Milano, în care Deutsche Bank şi cinci foşti directori din cadrul său, printre care şi Faissola, au fost acuzaţi de falsificare a registrelor contabile în 2008 în complicitate cu Monte dei Paschi di Siena. Niciunul dintre managerii de top de la vremea aceea ai Deutsche Bank nu a fost acuzat, precizează Bloomberg, iar cele două bănci, precum şi Faissola nu au dorit să comenteze pe marginea subiectului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO