Bănci și Asigurări

Microcreditele pentru firme româneşti sunt de patru ori mai scumpe decât în Franţa

Microcreditele pentru firme româneşti sunt de patru ori mai scumpe decât în Franţa

Foto Shutterstock

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.11.2012, 00:05 276

Rata medie a dobânzii pentru un credit de valoare mică acordat de instituţii financiare nebancare unei firme mici care nu se califică pentru a merge la bancă se ridică la 16%, în comparaţie cu numai 4% în Franţa, Italia sau Austria, potrivit unui raport publicat cu ocazia Conferinţei Europene pentru Microcreditarea IMM-urilor care a avut loc la Bucureşti.

Valoarea medie a unui microcredit acordat anul trecut în România a fost de 5.000 de euro, în timp ce pe pieţele din Vest a ajuns la 9.600 de euro. În aceste condiţii, volumul microcreditelor acordate pe piaţa locală în 2011 a fost de 100 de milioane euro, în timp ce la nivelul Uniunii Europene (UE) au fost acordate microcredite în valoare totală de 1,04 mld. euro, România având astfel o cotă de numai 10% în pofida necesarului mare de finanţare.

"Piaţa microcreditării este departe de a-şi fi atins maturitatea", spune Bogdan Merfea, directorul general al Patria Credit, instituţie de microfinanţare controlată de Fondul Româno-American de Investiţii. Cu volumul de 100 mil. euro de anul trecut România a ocupat locul 7 în Europa. Durata medie a unei microfinaţări în Europa este cuprinsă între doi ani (28% din împrumuturi) şi trei ani, în timp ce în România ajunge la 33 de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO