Bănci și Asigurări

Miercurea roşie pentru românii cu credite: Dobânzile explodează a doua zi consecutiv. Indicele Robor la 3 luni a ajuns la 2,73%, iar Robor la 6 luni a sărit la 2,87%

Miercurea roşie pentru românii cu credite: Dobânzile...

Autor: Ştefan Stan

09.05.2018, 11:18 9624

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit la calculul costului creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a urcat miercuri de la 2,68% la 2,73%, potrivit datelor BNR, continuând marşul forţat după ce BNR a majorat dobânda de referinţă luni.  

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a sărit de la 2,80%, la 2,87%, în timp ce indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni a crescut vineri de la 2,83%, la 2,91%   

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care bancile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

Guvernatorul BNR Mugur Isă­res­cu consideră că inflaţia va fi ţinută sub con­trol, iar dobân­zile nu se vor duce foar­te sus, după ce boardul băncii centrale a decis să con­tinue ciclul de întărire a poli­ticii monetare.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a decis în şedinţa de politică monetară de luni să majoreze din nou dobânda-cheie la 2,5%, după pauza din luna aprilie, după ce în primele două luni din 2018 au mai fost decise două creşteri.

„Suntem siguri că ţinem inflaţia sub control şi că dobânzile nu se vor duce foarte sus“, a declarat Isărescu, la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

În ceea ce priveşte scenariile vehiculate în care indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei cu dobândă variabilă, ar putea să depăşească 4% în acest an, guvernatorul a spus că „sub nicio formă nu vrem să ajungă acolo, de aceea acţionăm să dăm inflaţia în jos“.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO