Mihaela Bîtu, ING Bank: Văd posibilă o consolidare a numărului de bănci către 20

19 ian 2016 Autor: Claudia Medrega

Consolidarea pe piaţa bancară românească va continua şi este posibilă o înjumătăţire a numărului de bănci, dar nu într-un an-doi, ci pe termen mai lung, afirmă Mihaela Bîtu, deputy CEO, directorul diviziei de commercial banking la ING Bank.

„Consolidarea a început deja, credem că va continua şi este firesc să fie aşa. Atunci când ai o cotă de piaţă foarte mi­­că este greu să construieşti un business sustenabil. În si­tua­­ţii de genul acesta strategia mai devreme sau mai târziu este: fie creşti, fie ieşi. Înjumătăţirea numărului de bănci este po­­­sibilă, nu vedem de ce nu, dar pe termen mai lung. Nu cred că va fi într-un an sau doi“, a declarat Bîtu pentru ZF.

Ea a amintit că şi în sectorul bancar european există un trend de consolidare şi sunt pieţe bancare mult mai mari decât cea autohtonă care au mai puţini concurenţi.

Sistemul bancar cuprindea până anul trecut 40 de bănci, din care jumătate cu o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce a ge­ne­­rat dezbateri privind nevoia de conso­lidare a sistemului.

În urma tranzacţiilor de vânzare de bănci şi de portofolii din ultimii ani a început să se vadă în statistici consolidarea sis­temului bancar, dar există în continuare bănci care-şi cau­tă cumpărător. Volksbank, RBS, Millennium şi Montepio au ieşit din lista instituţiilor de credit din statisticile BNR. Şi grupul cipriot Bank of Cyprus se află în proces de lichidare graduală a operaţiunilor locale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.01.2016

 
Cuvinte cheie:
Mihaela Bitu
, ING Bank
, banci
, consolidare
, cota de piata
, statistica
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide