Mihăescu, IFC: Există riscul ca în cazul unei reluări agresive a creditării să observăm din nou creşterea neperformantelor

21 mar 2016 Autor: Claudia Medrega

Majoritatea băncilor au învăţat lecţiile impuse de criza financiară din 2008 şi au în prezent condiţii de creditare mai realiste, însă există riscul ca în cazul unei re­luări agresive a creditării, în special a celei de consum, să ob­servăm din nou o creştere a creditelor neperformante pe ter­men mediu, atenţionează Ana Maria Mihăescu, şefa mi­siu­nii IFC - divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Ea şi-a exprimat speranţa că, totuşi, acest risc nu se va materializa.

Creditele de consum în lei acordate popu­laţiei au crescut anul trecut cu două ci­fre, pentru prima oară din 2009 încoace, iar soldul a ajuns la 33 mld. lei, evoluţia fi­ind influenţată de dobânzile aflate la mi­ni­me istorice, accelerarea consumului şi creş­terea încrederii în economie. Credita­rea totală a avansat în 2015 cu doar 3%, sti­mu­lată doar de avântul împrumuturilor în lei.

Divizia de investiţii a Băncii Mondiale s-a arătat dispusă în ultimii ani să ajute băncile să proceseze creditele neperformante, investind în fonduri ce se ocupă de restruc­tu­rarea acestora. „IFC va continua să se implice în operaţiuni de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, astfel de tranzacţii având un rol important pentru sectorul bancar românesc - con­tribuind la îmbunătăţirea lichidităţii băncilor, permiţând aces­tora să mobilizeze capital şi să se refocuseze pe acti­vi­tatea lor de bază: creditarea, care pentru multe bănci din sis­tem a fost parţial umbrită de managementul activelor neper­formante“, a declarat pentru ZF Ana Maria Mihăescu, care este regional manager EU8 şi Moldova al IFC.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2016

 
Cuvinte cheie:
Ana Maria Mihaescu
, IFC
, creditare
, neperformante
, banci
, credite neperformante
, banca mondiala
, investitii
, consum
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide