Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a fost în roadshow în Asia să caute noi investitori pentru obligaţiuni

Ministerul Finanţelor a fost în roadshow în Asia să...

Autor: Claudia Medrega

08.07.2016, 00:04 528

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor de la Trezorerie au fost în iunie într-un roadshow în Asia pentru prezentarea României în faţa investitorilor, care s-au arătat interesaţi de obligaţiunile emise de România până acum pe pieţele externe.

Anca Dragu, ministrul finanţelor publice, a declarat ieri că au fost primite reacţii pozitive de la mediile investiţionale în urma demersurilor de promovare a economiei româneşti şi a instrumentelor de datorie pe care le emite statul român.

„Recent, în cadrul unui turneu asiatic, investitorii instituţionali şi-au exprimat intenţia de a diversifica portofoliile prin achiziţia de titluri de stat româneşti, atât cele emise în lei pe piaţa internă, cât şi cele emise în euro. Această încredere a investitorilor a fost confirmată şi după anunţarea rezultatului referendumului desfăşurat în Marea Britanie. Există încredere în perspectivele României şi în potenţialul economic al ţării noastre“, a spus Anca Dragu.

La ultima emisiune de obligaţiuni în dolari lansată de Finanţe pe piaţa americană în 2014 investitorii din Asia au avut o pondere de circa 10% în totalul subscrierilor, ceea ce evidenţiază un potenţial de finanţare semnificativ.

Ca un prim pas în procesul de apropiere de piaţa asiatică Ministerul Finanţelor a selectat puternicele bănci japoneze Nomura şi Daiwa în echipa de  dealeri cu care poate lucra la emisiunile de obligaţiuni pentru piaţa externă în cadrul plafonului de finanţare extins la 20 mld. euro. Orientarea spre piaţa asiatică vine după ce la începutul anului 2012 România a revenit pe piaţa din SUA după 16 ani de absenţă.

Portofoliul total de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor a depăşit pragul de 18 mld. euro, urcând la circa 18,6 mld. euro după ce România a mai emis în luna mai bonduri în valoare de 1 mld. euro cu o nouă maturitate de 12 ani. Ieşirea pe pieţele externe vine în contextul în care Ministerul Finanţelor a avut de acoperit în iunie o plată de 1,5 mld. euro pentru scadenţa unor eurobonduri.

Volumul record la care a ajuns portofoliul total de obligaţiuni externe a adus România pe radarele unei categorii mai largi de investitori şi a transformat-o într-un client căutat de marile bănci de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO