Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor a împrumutat 400 mil. lei pe trei ani la un randament de 2,1%

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

03.04.2015, 00:00 111

Ministerul Finanţelor (MFP) a împrumutat ieri de la bănci 400 de milioane de lei (echivalentul a 90 mil. euro), prin emiterea de obligaţiuni de stat cu scadenţa în ianuarie 2018, la un randament de 2,11%, nivel similar cu cel de la jumătatea lunii martie. Băncile au plasat oferte de 1,36 mld. lei (300 mil. euro). Pentru această lună, MFP şi-a propus să împrumute 2,7 mld. lei, două treimi din media lunară din primul trimestru şi cea mai mică sumă planificată de peste un an.

Trezoreria va organiza pe 28 aprilie o singură licitaţie pentru certificate de trezorerie, prin care vrea să împrumute 1 mld. lei, restul sumei urmând să provină din vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa pe trei, cinci, şapte şi zece ani. Luna trecută, finanţele au împrumutat 3,3 mld. lei, în scădere cu 1,4 mld. lei faţă de luna precedentă. De la începutul anului, MFP a împrumutat 12 mld. lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Pentru acest an, MFP şi-a propus să atragă 40 mld. lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care ar urma să se adauge 3 mld. euro de pe pieţele externe şi fondurile atrase de la instituţiile financiare internaţionale. În 2014, Finanţele au împrumutat 40,5 mld. lei din piaţa internă şi aproape 1 mld. euro prin vânzarea de titluri de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO