Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor estimează pentru prima dată cât lipseşte din PIB din cauza muncii la negru: 90 de miliarde de lei

Ministerul Finanţelor estimează pentru prima dată cât...

Autor: Sorin Pâslaru

27.10.2017, 16:22 2051

Ministerul Finanţelor estimează pentru prima dată ,în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a codului fiscal, cât reprezintă  valoarea muncii la negru din România: 90 de miliarde de lei.

Aceasta înseamnă că PIB-ul României, în valoare de 837 de miliarde de lei (184 de miliarde de euro) în 2017, ar trebui să fie mai mare cu 90 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro).

“Valoarea adăugată brută aferentă <<muncii la negru>> (remunerarea salariaţilor şI excelentul brut de exploatare) s-ar situa la circa 90 de miliarde de lei, conform unor estimări ale Institutului de Statistică”, se arată în nota de fundamentare.

Ministerul apreciază  că prin reducerea şi  simplificarea  obligaţiilor la contribuţii sociale (CAS)  s-ar putea asigura o reducere anuală a muncii la negru de circa 10%  şi s-ar încasa suplimentar circa 3 miliarde de lei. De la 1 ianuarie 2018 contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) vor trece integral în sarcina salariatului în condiţiile în care acum sunt împărţite între angajator şI angajat.

Calculele sunt făcute pe baza unei ponderi a remunerării salariaţilor de 35% din valoarea adăugată,restul fiind excedent brut de exploatare.

La un salariu minim brut actual de 1.450 de lei, acesta înseamnă  că Ministerul Finanţelor ia în considerare că în zona muncii la negru există circa 1,5 milioane de salariaţi.

Aceasta este pentru prima dată când într-un document oficial se menţionează o valoare estimateă a muncii la negru şI a produsului intern brut lipsă din cauza acesteia.

Practic, dacă numai jumătate din cele 90 de miliarde de lei lipsă la PIB ar fi scoase la suprafaţă, România ar avea un PIB cu 10 miliarde de euro mai mare, iar la buget ar mai veni 3 miliarde de euro în plus în condiţiile în care veniturile bugetului general consolidat  reprezintă circa 30% din PIB.

Deficitul bugetar este în 2017 estimat la 3% din PIB, adică circa 5,4 miliarde de euro.

Dacă toată economia subterană ar fi scoasă la suprafaţă, veniturile suplimentare la buget ar fi de 6 miliarde de euro, deci România ar fi pe excedent bugetar.

Ministerul Finanţelor afirmă că în condiţiile în care nu mai apare distinct sarcina angajatorului de a plăti CAS, “se reduc şi presiunile pentru a indentifica posibilităţI de reducere a cheltuielilor de personal prin modalităţI incorecte de ocupare”.

Această exprimare acoperă modalităţile multiple prin care angajatorii, motivând costul ridicat al forţei de muncă, evită plata CAS, CASS şi a celorlalte contribuţii prin folosirea a diverse instrumente de plată: persoană fizică autorizată, persoană fizică independentă, microîntreprindere sau pur şi simplu, prin plata salariilor în plic, la negru.

Finanţele estimează un câştig salarial mediu brut de 4.162 de lei în 2018 şi un efectiv al salariaţilor din economie de 5.138.000, faţă de 4,8 milioane de salariaţi la sfârşitul lunii iulie 2017, de când sunt cele mai recente date. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO