Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor face clarificări: Impozitul la darea în plată se calculează la valoarea debitului

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Autor: Liviu Popescu, Alexandra Marcu

17.05.2016, 00:05 2509

Ministerul Finanţelor a stabilit că valoarea la care se calculează impozitul pe venit în cazul dării în plată este cea a debitului, care cuprinde datoriile din contractele de credit, cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare.

Astfel, Finanţele au făcut lămuriri cu privire la impozitul pe imobilul care face darea în plată, după ce incertitudinea a ţinut capul de agendă vineri şi în primele zile din această săptămână întrucât notarii nu ştiau ce impozit să aplice.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre susţinătorii dării în plată, susţine că Finanţele îşi vor pune în cap zeci de mii persoane cu aceste clarificări.

„Or să-şi pună în cap zeci de mii de persoane. Nu poate să vină ministerul să stabilească impozitul aici. Pentru a se putea vorbi de impozit la darea în plată, părţile trebuie să fie de acord“, a spus Piperea.

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de pro­pri­eta­te imobiliară din patrimoniul per­sonal şi se impozitează în conformi­ta­te cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la va­loarea declarată în actul de dare în plată.

„Legea 111 face referire la impozitul pe venit. Or ce venit este la darea în plată? Statul român nu face altceva decât să devină părtaş“, mai spune Piperea. 

Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înţelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoare  minimă stabilită de camerele notarilor pu­blici, de 400.000 de lei, valoarea la ca­re se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei.

Impozitul este datorat de către debitor şi se plăteşte conform prevederilor Codului fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO