Bănci și Asigurări

Ministrul Comunicaţiilor se întâlneşte vineri cu preşedintele ANAF, pentru a discuta protocolul .ro

Ministrul Comunicaţiilor se întâlneşte vineri cu...

Autor: Anca Olteanu

17.02.2017, 14:07 115

„Mâine (n.r.- azi) o să am o întâlnire cu preşedintele ANAF, să vedem exact care sunt resorturile şi, până la urmă, care e necesitatea, pentru că trebuie să se justifice necesitatea acestui protocol”, a precizat ministrul Jianu în cadrul interviului acordat agenţiei MEDIAFAX.

Ministrul Comunicaţiilor consideră că a fost o greşeală de comunicare emiterea comunicatului de presă fără consultarea ambelor părţi ale acordului.

„Din punctul meu de vedere, s-a greşit din punctul de vedere al comunicării, faptul că s-a ieşit cu acel comunicat de presă, fără a fi consultate ambele părţi ale acordului. Eu nu pot să-mi dau acordul pe un text pe care nu l-am văzut. Şi atunci am zis să aşteptăm un pic, să ne uităm împreună pe el, să comunicăm publicului ce avem de gând să facem cu acest protocol de cooperare şi abia apoi să anunţăm dacă vom semna şi în ce formă vom semna acest protocol”, a explicat Augustin Jianu.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, marţi, că va semna împreună cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti un protocol de colaborare în vederea schimbului de informaţii. ICI Bucureşti ar urma să pună la dispoziţia ANAF datele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor care îi revin privind colectarea veniturilor, prevenirea şi combaterea evaziunii şi fraudei fiscale. Astfel, Protocolul are ca obiect colaborarea părţilor în vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucureşti ale deţinătorilor domeniilor cu extensia „.ro”, înregistrate în serviciul RoTLD (www.rotld.ro), se arată într-un comunicat al ANAF.

Deocamdată, protocolul nu este operaţional.

„Pe de-o parte, poţi să soliciţi date cu privire la un operator, dacă există just temei sau se poate interpreta că ANAF ar solicita pentru toţi deţinătorii de domenii .ro şi vedem dacă e în regulă, dacă nu e în regulă. Acestea nu sunt lucruri care se pot face aşa, fără a informa publicul, fără a avea o dezbatere, o consulatare”, a mai spus August Jianu.

„Sunt două lucruri care se întâmplă aici. Pe de-o parte, este vorba despre combaterea evaziunii fiscale, care e un deziderat pentru stat. Pe de altă parte, e vorba de interoperabilizarea sistemelor informatice ale instituţiilor publice, care iarăşi este un deziderat. Din punctul meu de vedere, nu este nimic în neregulă cu îndeplinirea acestor două deziderate. Important este să o facem într-o manieră transparentă, ca oamenii să ştie că nu li se vor accesa datele personale fără un temei concret şi fără respectarea legislaţiei în vigoare”, a explicat ministrul Comunicaţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO