Bănci și Asigurări

Mişcările din piaţă iau prin surprindere analiştii: Avansul dobânzilor robor şi titlurilor de stat a stagnat, în ciuda creşterii inflaţiei

Mişcările din piaţă iau prin surprindere analiştii:...

Autor: Roxana Rosu

19.12.2017, 16:51 264

Randamentele înregistrate de titlurile de stat au înregistrat o uşoară scădere în luna decembrie, mai ales pe scadenţele de un an şi 10 ani, cu 18 puncte, respectiv 16 puncte procentuale, arată o analiză a Unicredit Bank.

Cererea pe piaţa locală se menţine inegală, doar trei licitaţii de emisiuni având succes, din cele şase organizate în această perioadă, tendinţă vizibilă în ultimele două luni. Având în vedere că până la finalul anului, Ministerul de Finanţe mai are planificată o singură emisiune de obligaţiuni, rezultă că statul şi-a îndeplinit doar 56% din targetul pe decembrie.

Pe piaţa monetară, scăderea dobânzilor pe termen scurt se datorează cel mai probabil îmbunătăţirii lichidităţii în urma creşterii cheltuielilor Ministerului Finanţelor pe final de an.

În schimb, dobânzile Robor pentru perioada mai lungi de o lună au coborât doar marginal, ceea ce arată că majorarea inflaţiei şi estimările privind creşterea dobânzii de politică monetară de BNR menţin jucătorii din piaţă într-o stare de expectativă.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO