Bănci și Asigurări

MKB Romexterra Bank preia 35% din Delta Asigurari

10.10.2007, 17:37 38

MKB Romexterra Bank a intrat in actionariatul companiei de asigurari Delta, in urma unei majorari de capital in valoare de 2,2 milioane de euro (7 milioane de lei), suma varsata integral de banca, potrivit unui anunt al asiguratorului publicat in Monitorul Oficial.
Dupa aceasta operatiune, actionarul majoritar al Delta, furnizorul de servicii petroliere Petromservice, si-a redus participatia de la 92% la circa 60%. In acelasi timp, pachetul detinut de Asociatia Salariatilor Petrom a scazut de la 8% la 5%.
Capitalul companiei de asigurari a ajuns la 6,2 milioane de euro dupa majorare. Alte trei persoane fizice - Gheorghe Supeala, Sorin-Ovidiu Freciu si Marian Tudoroiu - detin cate o actiune.
"Actionarii societatii (...) declara in mod expres ca renunta la exercitarea dreptului de preferinta", se arata in anuntul din Monitorul Oficial.
De altfel, Delta si MKB Romexterra au infiintat recent o companie de administrare de fonduri de pensii private, la care detin 40%, respectiv 60% din actiuni. In primele doua saptamani de la startul sistemului de pensii obligatorii, care a avut loc la mijlocul lunii septembrie, compania de pensii nu a semnat niciun contract de aderare.
Petromservice a devenit recent actionar la Delta Asigurari, prin preluarea pachetului de actiuni detinut de societatea off-shore Tabor Projects Limited, despre care se vehiculeaza in media ca este detinuta de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
Reprezentantul legal al Tabor Projects este Octavian Turcan, cetatean al Republicii Moldova, fost administrator la Banca Romana de Scont, aflata acum in lichidare, la care Gelsor, fondata de Sorin Ovidiu Vantu.
Jumatate din capitalul Petromservice este controlat de Elbahold, un off-shore inregistrat in Cipru, despre proprietarii caruia nu se cunosc informatii.
Delta Asigurari practica asigurari de viata si a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 2 milioane de euro si un profit de 4,9 milioane de euro.
Pachetul de control al MKB Romexterra este detinut de banca maghiara MKB, parte a grupului german Bayern LB. Cu active de 474 de milioane de euro la jumatatea acestui an, banca detinea o cota de piata de circa 0,8%, fiind astfel unul dintre jucatorii de talie mijlocie. Soldul creditelor acordate de banca a ajuns la circa 291 de milioane de euro la sfarsitul lunii iunie, in crestere cu 74% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut.
MKB Romexterra a raportat pe primul semestru un profit net de 3,8 milioane de euro, in scadere cu circa 16% fata de aceeasi perioada din 2006.

TITL: Bancile raman cu mai multi bani pentru creditare de la 1 ianuarie

Razvan Voican
Ponderile de risc luate in calcul de banci pentru creditele ipotecare pentru locuinte vor scadea de la 1 ianuarie de la 50% la 35% din valoarea unui credit, conform noilor reguli Basel II privind adecvarea capitalului in functie de riscuri.
Trebuie insa, respectate patru cerinte principale: expunerea sa fie garantata cu ipoteca de prim rang asupra proprietatii locative care este sau va fi locuita sau data cu chirie de catre proprietar; expunerea sa reprezinte cel mult 75% din valoarea proprietatii, valoarea proprietatii imobiliare sa nu depinda "in mod semnificativ" de riscul de credit al debitorului, iar riscul de credit al debitorului sa depinda de capacitatea acestuia de a rambursa datoria din alte surse, nu de performanta in exploatarea proprietatii respective. In cazul creditului de retail negarantat, ponderea de risc va scadea de la 100% la 75%. In aceasta categorie intra creditele si liniile de credit reinnoibile, incluzand carduri de credit si descoperit de cont, credite de consum si contracte de leasing, inclusiv credite auto, leasing auto, credite pentru studii, precum si alte facilitati de credit (garantii) pentru firme mici si mijlocii.
Banca poate reduce ponderea de risc daca are in portofoliu cel putin 500 de expuneri cu caracteristici similare. De asemenea, expunerea totala a bancii si a grupului din care aceasta face parte nu trebuie sa depaseasca echivalentul in lei a 1 milion de euro.
In toate cazurile care nu indeplinesc conditiile mentionate, ponderea de risc va ramane la nivelul de 100%. Introducerea noilor norme, va permite o relaxare a provizioanelor constituite de banci, ceea ce va lasa mai multe resurse disponibile pentru creditare si s-ar putea reflecta intr-o eventuala ieftinire sau temperare a unor tendinte de scumpire a finantarilor, in functie de conjunctura de pe piata.
Cerintele de capital mai mici care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie ar putea crea la nivelul actionarilor bancilor asteptari de randamente superioare, conform estimarilor BNR.
Pana pe 26 noiembrie, Banca Nationala asteapta de la bancile comerciale rezultatele unui exercitiu de simulare a necesarului de capital conform noilor reguli Basel II care vor intra in vigoare la 1 ianuarie, pe baza datelor din situatiile financiar-contabile de la 30 septembrie.
BNR estimeaza o crestere a cheltuielilor de administrare privind procesul de creditare, avand in vedere noile cerinte de natura calitativa legate de servirea clientilor. Totusi, este de asteptat ca intensificarea competitiei sa reclame introducerea de proceduri eficiente standardizate pentru mentinerea competitivitatii pe piata.
Cat priveste evolutia marjei de risc, BNR apreciaza ca aceasta va depinde de riscul asociat fiecarei expuneri, putand descreste in functie de abordarea riscului utilizata de fiecare banca sau de garantiile furnizate de clienti. De asemenea, costul de finantare ar urma sa fie influentat de senzitivitatea la risc a abordarilor folosite pentru cuantificarea riscurilor.
Pentru trecerea la noile reglementari in privinta acoperirii riscurilor, BNR crede ca este nevoie de personal de inalta calificare si de solutii IT care sa asigure acces rapid la date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO