Bănci și Asigurări

Moda asigurărilor de şomaj începe să prindă şi în piaţa de leasing, după modelul băncilor

Moda asigurărilor de şomaj începe să prindă şi în piaţa de leasing, după modelul băncilor

Răzvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing

06.07.2010, 23:39 37

Firmele de leasing au preluat din sistemul bancar "moda"asigurărilor de şomaj şi au început să ofere acest produsclienţilor, pentru a le acoperi astfel plata ratelor timp de câtevaluni dacă rămân fără loc de muncă.

De aproximativ un an bancherii se întrec în lansarea de produsede creditare care conţin şi această asigurare, în condiţiile încare numărul restanţierilor creşte îngrijorător.

"Am avut discuţii cu mai mulţi asigurători pentru a introduceacest produs în oferta noastră, ar fi util şi pentru noi, şi pentruclienţi. Avantajul este că această poliţă îi dă clientului un timpde respiro dacă intră în şomaj", afirmă Răzvan Diaconescu,directorul general al Impuls Leasing.

Spre deosebire de bănci însă, ponderea clienţilor persoanefizice este mai redusă în portofoliile firmelor de leasing, de sub10% la nivelul întregii pieţe. În cazul Impuls Leasing, mai puţinde un sfert din numărul total de clienţi sunt persoane fizice.

Cum funcţionează asigurarea de şomaj? Acoperă pentru o anumităperioadă plata ratelor către finanţator dacă asiguratul rămâne fărăloc de muncă, astfel încât firma de leasing să nu recupereze bunulfinanţat. În cazul băncilor, perioada de acoperire a ratelor ajungechiar şi la 24 de luni, dar în piaţa de leasing aceasta este maiscurtă, de obicei de 3-6 luni, pentru că şi finanţările sunt petermen mai scurt.

Şi RCI Leasing, parte a grupului Renault, le oferă clienţilorasigurare de şomaj în parteneriat cu Alico Asigurări de Viaţă(fosta AIG Life). De fapt, este vorba de o asigurare de viaţă careare şi o clauză de şomaj. Până la închiderea ediţiei reprezentanţiifirmei de leasing nu au precizat cât costă această poliţă pean.

Firmele de leasing încearcă să se protejeze astfel de o creşterea numărului de bunuri recuperate pe segmentul persoanelor fizice,în condiţiile în care de la debutul crizei au recuperat zeci de miide maşini şi echipamente, în special de la clienţi companii, pecare nu le revând foarte uşor. Deşi rata şomajului a mai scăzut înluna mai, potrivit ultimelor date statistice, până la 7,67%, faţăde 8,07% în luna anterioară, oamenii de afaceri se aşteaptă la noidisponibilizări odată cu majorarea TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO