Bănci și Asigurări

Moment de respiro pentru clienţii cu credite în franci: leul s-a apreciat cu 7%

Moment de respiro pentru clienţii cu credite în franci:...

Autor: Marius Oncu

30.01.2015, 00:06 639

Francul elveţian s-a depreciat ieri cu aproape 2% în raport cu euro pe pieţele externe, în timp ce leul s-a apreciat faţă de moneda europeană pe volume mari de tranzacţionare, ceea ce indică un curs de schimb pentru franc sub cotaţia oficială publicată de BNR la jumătatea zilei.

Cotaţia francului de la finalul zilei pe pieţele externe implică un curs apropiat de 4,26 lei/franc. Cursul oficial anunţat de BNR la jumătatea zilei de ieri a fost de 4,2748 lei/franc. Leul a câştigat săptămâna aceasta 7% din terenul pierdut în faţa francului la jumătatea lunii ianuarie.

„Leul a avut o mişcare destul de amplă, pe volume mari. Probabil că aprecierea monedei naţionale va continua şi în perioada următoare. Leul este susţinut şi de intrările de fonduri din afara ţării pentru investiţii în obligaţiuni româneşti“, a declarat dealerul unei bănci.

Volumele din piaţa interbancară au fost ridicate joi, fiind de aproximativ două ori mai mari decât media zilnică din 2014. Operaţiunile dintre bănci s-au perfectat între un maxim de 4,4560 lei/euro şi un minim de 4,4360 lei/euro. Cursul oficial anunţat de BNR a coborât cu peste un ban, la 4,4451 lei. Paritatea euro este cea mai redusă din ultimele şapte săptămâni.

Dolarul era cotat la finalul zilei în scădere cu 0,4% faţă de euro pe pieţele externe, adică 0,825 euro/dolar. La această cotaţie a dolarului, se poate calcula prin corespondenţă un curs de 3,92 lei/dolar, mai mic decât cel anunţat ieri de BNR.

Francul elveţian a atins vinerea trecută un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe şedinţe în care a doborât record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de banca centrală a Elveţiei. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, moneda europeană fiind cotată atunci la 4,6481 lei/euro.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Aprecierea francului elveţian a afectat circa 75.000 de români care au credite în această monedă şi s-au trezit brusc că au rate duble faţă de momentul contractării creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO