Bănci și Asigurări

Moneda naţională pierde teren. Euro, francul şi dolarul s-au apreciat ieri în faţa leului

Moneda naţională pierde teren. Euro, francul şi...

Autor: Liviu Popescu

14.10.2015, 00:00 379

Moneda naţională s-a depreciat ieri în faţa principalelor trei valute (euro, franc şi dolarul american), însă analiştii consideră că leul va rămâne în intervalul 4,41-4,42/euro, în care fluctuează de la începtul lunii septembrie. Moneda europeană a câştigat ieri uşor teren în faţa leului şi a ajuns la 4,41 de lei.

Analiştii de la ING prognozează pentru ultimul trimestru din acest an, un nivel al cursului de schimb leu-euro de 4,40 de lei, şi 4,45 de lei pentru primele trei luni din 2016. Pe de altă parte, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează un nivel mediu de 4,45 de lei pentru acest an.

Referinţa anunţată de BNR pentru dolarul american a urcat cu 0,1% la 3,88 de lei, iar CNP prognozează un curs mediu de 3,97 de lei anul acesta. Pe pieţele internaţionale, un euro este cotat cu aproximativ 1,1 dolari americani. Referinţa anunţată de BNR pentru francul elveţian a crescut ieri uşor la 4,04 lei, faţă de 4,03 lei cât era paritatea anunţată de instituţie la şedinţa precedentă. 

Circa 75.000 de români au credite în franci elveţieni, monedă care s-a apreciat puternic la începutul acestui an, determinantă pentru această evoluţie fiind decizia Băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci pentru un euro, pe care îl practica din septembrie 2011.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO