Bănci și Asigurări

Moody’s a coborât cu o treaptă ratingul BRD

Moody’s a coborât cu o treaptă ratingul BRD

Foto Lucian Muntean

Autor: Vlad Popescu, Claudia Medrega

27.06.2012, 00:06 658

Moody's a coborât cu o treaptă ratingul BRD-SocGen, a doua mare bancă din România, la "Baa3", cu perspectivă negativă, după ce vineri agenţia de rating a diminuat calificativul băncii-mamă franceze Société Générale.

Până la închiderea ediţiei reprezentanţii BRD-SocGen nu au comentat decizia agenţiei Moody's.

Agenţia de rating continuă astfel seria ajustării calificativelor acordate băncilor după ce la începutul lunii iunie a coborât ratingurile BCR şi Raiffeisen Bank România la "Ba1", în categoria investiţiilor cu caracter speculativ şi riscuri substanţiale de credit, în cadrul unei acţiuni ample de retrogradare a subsidiarelor est-europene ale grupurilor austriece Erste şi Raiffeisen. Agenţia a coborât calificativele subsidiarelor Erste din Cehia şi România, confirmând totodată ratingul uni­tăţii din Ungaria. În cazul Raiffeisen, Moody's a retrogradat subsidiarele din Slovacia, România şi Ucraina şi a confirmat ratingul diviziei din Rusia.

Ratingul BRD pentru depozite pe termen lung şi scurt în monedă locală a fost coborât de Moody's de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectivă negativă, iar calificativul pentru depozite în valută a fost confirmat la "Baa3", de asemenea cu perspectivă negativă. "Acţiunea asupra ratingului BRD reflectă deteriorarea condiţiilor operaţionale din România şi creşterea rapidă a creditelor neperformante din portofoliul băncii, în balans cu percepţia Moody's privind un angajament continuu al Société Générale faţă de piaţa românească", se arată într-un comunicat transmis ieri de agenţie.

Société Générale de­ţine 60% din acţiunile băncii şi furnizează un anumit nivel de finanţare subsidiarei din România, care se adresează în principal portofoliului semnificativ de împrumuturi denominate în valută, notează agenţia de rating. Pe fondul angajamentului ferm al grupului francez faţă de piaţa românească, aceste considerente sprijină ratingul BRD. Perspectiva negativă atribuită ratingului BRD reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, asupra profitabilităţii şi capitalului, dacă vor continua în ritm susţinut, să slăbească mai accentuat profilul de credit al băncii.

Vineri, agenţia a coborât vineri ratingurile a 15 mari bănci globale cu operaţiuni semnificative pe pieţele de capital, printre care şi Société Générale, din cauza riscului presupus de volatilitate. În urma retrogradării calificativului băncii franceze de la "A1" la "A2", cu perspectivă stabilă, Moody's a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Société Générale, din Cehia, România şi Rusia.

Moody's consideră că profitabilitatea BRD-SocGen ar putea fi afectată şi de necesitatea de a creşte acoperirea creditelor neperformante prin provizioane. Rezervele actuale de capital ale BRD, cu o rată a capitalului Tier 1 de 14,5% la sfârşitul lunii martie, asigură o capacitate adecvată de absorbţie a pierderilor, însă buna capitalizare a băncii s-ar putea dovedi limitată dacă situaţia economică din România se va înrăutăţi dincolo de aşteptările actuale.

Agenţia de rating Moody's anticipează că performanţele economiei româneşti se vor îmbunătăţi în următorii ani, însă cu rate de creştere mult mai reduse faţă de nivelurile anterioare crizei financiare mondiale din 2008. Astfel, convergenţa veniturilor cu nivelul din statele europene mai bogate va rămâne un obiectiv dificil, ţinând cont de divergenţele semnificative în zona veniturilor populaţiei, care sunt cu 64% sub media UE.

Situaţia macroeconomică dificilă va afecta sectorul bancar prin cererea scăzută pentru credit, scăderea veniturilor şi deteriorarea calităţii activelor, consideră analiştii agenţiei de rating.

"Reflectând condiţiile operaţionale dificile, creditele neperformante ale BRD au crescut semnificativ, ajungând la 16,8% din portofoliul total de împrumuturi în decembrie 2011 şi continuând să avanseze în primul trimestru din acest an. Deteriorarea calităţii activelor reflectă expunerea ridicată a băncii în zona întreprinderilor mici şi mijlocii aflate într-o situaţie dificilă şi nivelul semnificativ al creditelor în valută, denominate în principal în euro, care totalizează 56% din portofoliu. Mai mult, în contextul creşterii creditelor neperformante, în conjuncţie cu majorarea rapidă a provizioanelor şi cu avansul anevoios al creditării, Moody's anticipează că profitabilitatea BRD va rămâne sub presiune şi în 2013".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO