Bănci și Asigurări

Moody’s reduce ratingul suveran de credit al Turciei la junk

Moody’s reduce ratingul suveran de credit al Turciei la...

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2016, 00:00 408

Ratingul de credit al Turciei a fost redus la junk de către agenţia de evaluare financiară Moody’s, care a finalizat o revizuire iniţiată după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, scrie Bloomberg. Moody’s a invocat riscuri legate de necesităţile de finanţare externă ale Turciei şi deteriorarea condiţiilor de pe piaţa creditului pe fondul încetinirii creşterii economice. 

Ratingul a fost redus la „Ba1” de la „Baa3”. Fitch Ratings este acum singura agenţie importantă de evaluare financiară care a păstrat calificativul Turciei în categoria investment grade. „Riscul unei inversări bruşte a fluxurilor de capital străin, al unei accelerări a reducerii rezervelor şi, în cel mai sumbru scenariu, al unei crize a balanţei de plăţi s-a accentuat”, se arată într-o declaraţie a Moody’s. Odată cu reducerea ratingului, dificultăţile cu care Turcia se confruntă în atragerea de capital străin necesar acoperirii deficitului său de cont curent, cel mai ridicat din rândul economiilor G-20, ar putea creşte.

Retrogradarea ar putea declanţa vânzarea forţată de obligaţiuni turceşti de 8,7 miliarde de dolari, anticipa JPMorgan Chase în august. Decizia Moody’s survine la o zi după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat agenţiile de rating într-un interviu acordat Bloomberg. “Nu-mi pasă deloc” dacă acestea-şi reduc ratingurile, a declarat acesta, acuzând agenţiile că iau decizii bazate pe factori politici mai degrabă decât economici.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO