Bănci și Asigurări

Motoarele creşterii depozitelor merg din ce în ce mai greu

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

25.07.2014, 00:07 609

Depozitele persoanelor fizice, cea mai stabilă sursă de finanţare locală pentru bănci, au crescut cu doar 3,8% în iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care clienţii caută alternative de plasament mai profitabile sau consumă mai mult. Ritmul de creştere al depozitelor populaţiei era de circa 7% la începutul anului şi de circa 25% la începutul crizei.

„Mediul economic pare puţin mai sigur şi atunci oamenii se aşteaptă la creşteri viitoare de venituri şi sunt mai dispuşi să consume decât să economisească“, comentează analistul financiar Florin Cîţu.

Clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii iunie depozite (în lei şi valută) de 130 miliarde de lei (30 mld. euro). Creşterea faţă de nivelul din 2008, când primele semnale ale crizei îşi făceau simţită prezenţa pe piaţa locală, este de aprope 60% sau echivalentul a 50 miliarde de lei.

Economisirea populaţiei îşi crease un tipar de creştere cu circa 8 mld. lei (1,8 mld. euro) în perioada de criză, pe fondul unui sentiment de prudenţă din partea oamenilor cărora le lipsea siguranţa locului de muncă şi a menţinerii nivelului veniturilor. Este greu de crezut că tiparul se va menţine şi anul acesta, în condiţiile în care în primul semestru la stocul depozitelor de retail s-a adăugat mai puţin de un miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO