Bănci și Asigurări

Motoarele economisirii pe termen lung încetinesc: depozitele pe doi sau trei ani cresc cu numai 100 mil. lei pe lună

Motoarele economisirii pe termen lung încetinesc:...

Autor: Ciprian Botea

18.07.2014, 00:07 283

Pentru că nu mai primesc bani din afară, băncile locale cu acţionariat străin trebuie să găsească resurse de finanţare din economisirea internă.

Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de persoa­nele fizice au ajuns la 11,2 miliarde de lei (2,5 mld. euro) la sfârşitul lunii mai, adică mai puţin de 11% din totalul depozitelor la termen ale populaţiei, potrivit datelor BNR.

Stocul depozitelor cu maturităţi lungi s-a majorat cu 25% în ultimul an, dar ritmul de creştere s-a diminuat în ultima perioadă. De exemplu, volumul depozitelor a crescut cu echivalentul a numai 100 mil. lei faţă de luna aprilie. Comparativ, în luna ianuarie ritmul anual de creştere era de 30%.

Economiile în lei reprezintă cea mai mare parte a depozitelor cu scadenţa mai mare de un an, respectiv 8,5 miliarde de lei la sfârşitul lunii mai. Creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de aproape 33% şi vine în condiţiile în care băncile încă mai plătesc dobânzi de 4% sau chiar mai mari pentru a atrage finanţare pe doi ani.

Zece bănci locale afişează în ofertă depozite în lei cu maturitatea de doi ani, iar dobânzile variază între 3,3% şi 4,2% pe an, cu cea mai mare parte a ofertelor concentrate în jurul pragului de 4% pe an. Comparativ, dobânda medie la depozitele cu scadenţa sub un an coboară spre 3% pe an. Depozitele în valută cu scadenţa mai mare de un an se ridică la echivalentul a 610 mil. euro, din care 90% sunt depozite în euro. Dobânda la depozitele în euro porneşte de la 1,75% pe an şi ajunge la maximum 3% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO