Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu: BNR a vărsat aproape un miliard de euro la buget după criză

61.203 lei este suma totală lunară încasată de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

61.203 lei este suma totală lunară încasată de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Autor: Claudia Medrega

05.08.2016, 00:07 764

Banca Naţională face un exerciţiu de transparentizare şi va publica salariile membrilor Consiliului de Administraţie şi minutele şedinţelor de politică monetară, la fel ca Banca Centrală Europeană.

Banca Naţională a con­tri­buit după criză la buget cu aproximativ 1 mld. eu­ro (circa 4,5 mld. lei), banca centrală aflân­du-se în topul celor mai mari contribuabili.

„După criză, BNR a vărsat la Mi­nis­terul Finanţelor pentru nevoile ţării apro­ximativ un miliard de euro. Perfor­man­ţa BNR nu este trecută ca obliga­torie în statut. Noi trebuie să asi­gurăm stabilitatea preţurilor, financiară şi a cursului de schimb. Toate acestea sunt asigurate. Faptul că asigurăm şi un profit remarcabil este o perfor­manţă deosebită“, a decla­rat ieri Isărescu la briefing-ul de presă de după şe­din­ţa de politică monetară.

Chiar dacă gene­ra­rea de profituri nu re­­­pre­zintă obiectivul pri­mor­dial al BNR, ban­ca centrală a încheiat ulti­mii ani pe plus. Banca cen­trală virează la stat o cotă de 80% din veniturile nete.

BNR a avut un singur an cu pier­dere în perioada de criză, în 2013, în timp ce sistemul pe care îl suprave­ghează a func­ţionat pe minus timp de patru ani. Cel mai bun an pentru BNR din punctul de vedere al profitabilităţii a fost 2009, când a fost raportat un rezul­tat pozitiv de 4,6 mld. lei. Atunci a fost singurul an de după izbucnirea crizei când rezultatele BNR au mers în ace­eaşi direcţie cu cele ale sistemului bancar.

Anul trecut, banca centrală a ob­ţinut un profit net de 783,4 mil. lei, în scădere cu 30% faţă de câştigul raportat pentru 2014, în timp ce băncile comerciale au strâns profituri de aproape 4,5 mil. lei, potrivit datelor finale anunţate. O mică parte din pro­fitul total, respectiv 2%, poate fi des­tinată unor bonusuri acordate numai salariaţilor cu realizări remar­cabile, potrivit lui Isărescu.

Consiliul de administraţie al BNR a decis să publice salariile membrilor board-ului şi minutele şedinţelor de politică monetară.

Făcând un prim pas de transparen­tizare, Isărescu a declarat că încasează lunar de la BNR 61.203 lei  (13.601 euro).

Guvernatorul a spus că până în pre­zent nu a încasat pensie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO