Bănci și Asigurări

Mugur Isarescu: devine din ce în ce mai probabil ca peste 10 ani Romania să aibă ca monedă tot leul. VIDEO

Autor: Sorin Pâslaru

07.07.2015, 11:49 25363

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus astazi in debutul conferintei "10 ani de la denominarea leului greu" desfasurata la sediul BNR ca este din ce mai probabil ca peste 10 ani Romania sa aiba ca moneda tot leul, dat fiind ce se intampla in zona euro cu Grecia.


Alte declaratii ale guvernatorului:

Actiunea de atunci - denominarea leului- a fost bine pregatita si un eveniment de succes. Multumesc celor care s au implicat pentru buna desfasurare a denominarii. Au fost cativa ani buni in care populatia s a obisnuit. Operatiunea a fost complexa. 

Mottoul nostru a fost "Nimeni nu pierde, nimeni nu castiga. Totul se simplifica"

Simplificarea a determinat o eficienta sporita in sistemul bancar, comercial.

Leul a devenit o moneda de incredere. Au aparut preturile promotionale 2,99 lei, 3,99 lei. Banutul a ajuns sa fie valorizat. Batem banutul, moneda de un ban, pentru a castiga aceasta incredere, desi ne costa mai mult decat valoreaza in sine moneda.

La nivelul economiei romanesti s a castigat credibilitate. Ne desparteam de o lunga perioada inflationista. 

Leul a dobandit valori normale. Variatiile sunt normale. Multi uita ca o depreciere de 2-3 la suta este esentiala pentru a descuraja capitalul volatil sa plece.

Aprecierea leului din 2005-2007 care a provocat daune economiei a avut si partea sa pozitiva - a majorat valoarea activelor romanesti.

In 2005 aveam 22 de milioane de milionari. BNR a trecut mult mai usor prin criza din 2008 cu leul greu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO