Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu: Dezechilibrele externe s-au accentuat, dar sunt sub pragul de prudenţă

Mugur Isărescu: Dezechilibrele externe s-au accentuat,...

Autor: Dan Straut, Mediafax

29.06.2018, 12:39 424

Dezechilibrele externe s-au accentuat pe fondul stimulentelor fiscale care au încurajat consumul, dar încă nu s-a atins pragul de prudenţă, tendinţa de creştere puternică fiind însă îngrijorătoare, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„În contextul a doi ani de stimulenţi fiscali, 2016 şi 2017, dezechilibrele externe s-au accentuat, dar încă nu s-au depăşit limitele de prudenţă (...) Deficitul de cont curent este sub pragul de 4%, deci sub pragul de prudenţă, dar trendul de creştere din ultima perioadă este prea puternic pentru a nu fi semnalat”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017.

„Balanţa bunurilor se deteriorează pe toate componentele, lucru care presupune mai multă atenţie la modul cum stimulăm consumul”, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că „nu există riscuri sistemice”, stabilitatea financiară a ţării fiind „solidă” şi datoria externă fiind „scăzută şi în scădere”. De asemenea, rata creditelor neperformante în sectorul bancar a scăzut de la 22% la 6,7%, lucru care prezintă România ca „exemplul pozitiv al Europei”.

Raportul BNR arată că în 2017 banca centrală a obţinut un profit de 186 de milioane de lei, „din care 80% s-au dus la bugetul de stat”, a precizat Mugur Isărescu, arătând că profitul respectiv a fost obţinut „în principal prin administrarea rezervei internaţionale”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO