Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernator BNR: Intrările nete de fonduri UE au fost în ultimii 10 ani de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an

Mugur Isărescu, guvernator BNR: Intrările nete de...

Autor: Roxana Rosu

29.01.2018, 14:55 421

România a beneficiat în perioada 2007-2017 de fonduri europene de aproximativ 45,7 miliarde euro, reprezentând anual în medie 2,8% din PIB, iar ca valoare netă, luând în considerare şi contribuţia României la bugetul UE, intrările au fost de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu la conferinţa „Fondurile europene, absorbţia şi impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar?”.

”Din această sumă (45,7 mld.euro – nr), 37,1 miliarde euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE, aferente cadrului financiar multianual 2007-2013, restul de 8,6 miliarde euro fiind primite în actualul cadru financiar multianual, respectiv 2014-2020”.

Guvernatorul BNR a precizat că fondurile europene reprezintă nu numai şansa pentru modernizare a României, dar şi pentru crearea infrastructurii atât de necesare. ”Sunt convins că absorbţia de fonduri europene ar trebui să fie sistematic ţintită pentru marile proiecte de dezvoltare, prioritizate ȋn aşa fel ȋncât să sprijine creşterea economică durabilă”,a  subliniat el.

În perioada 2007-2016, fondurile structurale şi de investiţii au reprezentat în medie aproximativ 27% din totalul investiţiilor administraţiei publice.

România are cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE şi cea mai mare disparitate inter-regională. Comisia Europeană a remarcat faptul că decalajele dintre zonele de dezvoltare ale României s-au adâncit în timp, conducând la apariţia unor poli de competitivitate regională, concomitent cu cronicizarea sărăciei în unele zone.

”Din păcate, lipsa infrastructurii care să interconecteze provinciile istorice acţionează în sensul permanentizării acestor decalaje. Această problemă tinde să devină o preocupare chiar pentru securitatea naţională”, a spus Isărescu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO