Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Rata dobânzii trebuie să se apropie de rata inflaţiei (5,41%). Noi sperăm ca această unire să se facă mai jos, nu sus, de aceea am insistat să luăm măsuri din timp

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Rata dobânzii trebuie...

Autor: Ştefan Stan

04.07.2018, 15:57 1613

Rata dobânzii trebuie să se apropie de rata inflaţiei (n.red. 5,41% în luna mai). Noi sperăm ca această unire să se facă mai jos, nu sus, de aceea am insistat să luăm măsuri din timp, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în discursul de după şedinţa BNR.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la 2,50%, păstrând totodată şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%.

”Întărirea dobânzii de politică monetară nu înseamnă neapărat creşterea ratei de politică monetară. Politicile le care le-am dus sunt politici pe care le-am anunţat. Acestea au făcut ca dobânzile să nu se mai situeze sub rata de politică monetară, ci peste. Avem un mesaj: politica monetară e mai tare decât arată rata de politică monetară în prezent. Iar acest lucru îi ajută şi pe cei cu credite, care cred că sunt dezavantajaţi”, a spus Mugur Isărescu. 

Rata anuală a inflaţiei IPC a crescut în aprilie la 5,22 la sută şi în mai la 5,41%, nivelul prognozat. Evoluţia a fost generată de factorii pe partea ofertei, determinante fiind creşterile consistente, peste aşteptări, ale preţurilor combustibililor şi produselor din tutun, potrivit comunicatului BNR.

”Rata lunară a inflaţiei va fi scăzută în perioada următoare, se va apropia de zero în lunile de vară. Vom avea în perioada următoare creşteri efective mici de preţuri. Rata anuală, care consemnează evoluţia preţurilor pe 12 luni, rămâne ridicată pentru că şi în lunile de vară anul trecut, rata lunară a scăzut. Core-ul, inflaţia pe care o putem combate, a coborât sub 3%, e chiar frumos”, a spus guvernatorul. 

Ce a mai spus guvernatorul Isărescu: 

Este o uşoară exagerare să creăm un nou ”bau-bau” cu creşterea Robor-ului. Lumea a ieşit cu întârziere în zona euro din perioada dobânzilor foarte scăzute.

Sperăm ca rata inflaţiei şi cu dobânzile în piaţă să se întâlnească la niveluri cât mai scăzute. Probabil că dobânzile vor mai creşte, vedem în ce măsură. Dobânzile reflectă condiţiile din piaţă, inclusiv intrările de capital, pe care nu ai cum să le controlezi.

Comunicatul BNR mai spune indirect, că dacă ne uităm la inflaţie, avem un prim semnal că măsurile luate din timp de BNR şi-au făcut efectul, au atenuat inflaţia pe care o putem combate. Nu avem cum să ne batem cu factori exogeni. Dacă creşte preţul petrolului pe plan internaţional, nu ne putem juca cu dobânda.
 
Ţara are bani, băncile au bani, dar din x motive pe care le vom discuta, vom vedea de ce creditul creşte, dar nu suficient de rapid. Ţara a ajuns la 27% intermediere bancară, una dintre cele mai scăzute rate din Europa.

Măsurile care au fost evaluate de unii ca fiind prea târzii, iar de alţii premature, noi spunem că s-au luat în timpul necesar. Dozajul a fost bun. O spunem pentru a întări încrederea publicului că ţinem sub control rata inflaţiei şi ea va fi îndreptată în jos.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO