Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Tendinţa este să îngustăm ecartul dintre dobânzile din piaţă şi dobânda-cheie. Măsurile vor fi „la momentul potrivit“ şi în dozajul potrivit

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Tendinţa este să...

Autor: Claudia Medrega

08.02.2016, 00:08 1150

Variaţia dobânzilor a fost ca un fel de „stoc tampon“ pentru a tempera variaţiile de curs generate de variabilitatea fluxurilor de capital, iar ten­din­ţa de îngustare treptată a ecartului din­tre dobânzile din piaţă şi dobânda-cheie va continua, urmând să luăm măsurile la mo­mentul potrivit şi în dozajul potrivit, a de­clarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Tendinţa a fost să îngustăm  treptat ecartul. Această tendinţă va continua. Vom lua măsurile la momentul potrivit şi în dozajul potrivit . Variaţia dobânzilor a fost ca un fel de stoc tampon pentru a tempera variaţiile de curs generate de varia­bi­litatea fluxurilor de capital. Dacă strângi spre minim dobân­zile în piaţă, dacă le aduci lângă dobânda de politică monetară şi fluxurile de capital sunt cum sunt, ex­trem de incerte, de dimensiuni mari faţă de mărimea pieţei din România, atunci trebuie să se ducă undeva toată presiunea asta“, a explicat Isărescu.

Dobânzile pe piaţa interbancară pe termene de sub trei luni au scăzut mult sub dobânda-cheie, ajustată de BNR anul trecut la 1,75%. Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni - indicator al pieţei monetare folosit ca reper de preţ în con­tractele de credit în lei, s-a ajustat puternic în ultimul an, coborând sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO