Bănci și Asigurări

Neacşu, Volksbank: Reducerea dobânzii-cheie este firească în contextul actual. Vor urma noi ajustări

Neacşu, Volksbank: Reducerea dobânzii-cheie este...

Autor: Ciprian Botea

04.02.2015, 15:52 753

Decizia BNR de astăzi de a reduce dobânda de politică monetară la un minim istoric de 2,25% este firescă în contextul unei economii cu un ritrm de creştere sub potenţial, al inflaţiei în scădere şi al mediului economic extern actual, consideră Bogdan Neacşu, vicepreşedinte corporate în cadrul Volksbank.

“Noua reducere a dobânzii este o decizie normală, având în vedere că economia internă evoluează la un ritm sub potential, inflaţia se află în scădere rapidă, iar mediul economic extern este favorabil unei asemenea mişcări. Cred că vor mai urma astfel de ajustări în perioada trimestrelor următoare, BNR având spaţiu pentru noi diminuări a dobânzii cheie. O reducere a rezervelor minime obligatorii la lei este, de asemenea, posibilă, având în final un efect de stimulare a creditului în lei”, a precizat Neacşu.

El afirmă că această decizie încurajează băncile să crediteze economia reală, dar că deocamdată nu există suficiente proiecte finanţabile.

“Băncile au nevoie de stabilitate pentru susţinerea creditării, iar apropierea dobânzii de politică monetară de dobânzile interbancare va juca un rol important, pe lângă stabilitatea cursului. Cu toate că asistăm la o ieftinire a creditelor,  ne confruntăm în continuare cu un deficit de proiecte care să poata fi finanţate , fapt care arată că economia reală stagnează în sectoarele economice importante."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO