Bănci și Asigurări

Negriţoiu, ASF: Cinci investitori sunt interesaţi de preluarea Astra. Toţi sunt jucători noi

Negriţoiu, ASF: Cinci investitori sunt interesaţi de...

Autor: Liviu Popescu

03.05.2015, 11:33 616

Cinci investitori sunt interesaţi de Astra Asigurări, dar o eventuală tranzacţie se află încă sub semnul întrebării din cauza necesarului mare de capital cu care ar trebui să vină noul acţionar.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ar trebui să-şi cheltuiască o mare parte din rezervele de 900 milioane de lei pentru a acoperi obligaţiile asumate de Astra în situaţia în care compania de asigurări aflată în administrare specială nu va reuşi să atragă un investitor strategic care să o susţină cu capital, afirmă Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

- Piaţa asigurărilor nu mai are loc pentru acţiuni de antreprenoriat şi de dezvoltare a activităţilor de asigurări improvizate, ne uităm la toate societăţile în partea a doua a anului, inclusiv la cele mici. Ne uităm la achiziţii, fuziuni, inclusiv preferinţa pentru investitorii strategici care au deja resurse şi nu sunt partizanii achiziţiei unor instituţii financiare fără istoric în asigurări.

- În a doua parte a anului o să facem un exerciţiu propriu astfel încât să avem până în decembrie o radiografie completă din punct de vedere al capitalizării şi al stabilităţii financiare al jucătorilor din piaţa de asigurări.

- Sunt până la cinci investitori de toate felurile interesaţi de preluarea Astra. Toţi sunt jucători noi, niciunul nu este o companie existentă pe piaţă.

- Dacă avem 900 milioane de lei la Fondul de Garantare, iar Astra ar fi în situaţia de lichidare, ar trebui probabil să cheltuim marea majoritate a acestor rezerve. Dacă aplicăm mecanismul de rezoluţie, am cheltui jumătate. 

- Unul din lucrurile de îmbunătăţit pe segmentul RCA este baza de date CEDAM. Avem portofoliu în vigoare cu poliţia ca sa compatibilizeze baza noastră de date cu a lor şi să crească datele pe care putem să le folosim în discuţie.

- La ASF, mai avem câteva lucruri de pus la punct, finalizarea arhitecturii instituţionale, alinierea salariilor la nivel de execuţie. Am adoptat o grilă de salarizare provizorie pentru că am avut nevoie în procesul de reaşezare a două treimi din organizaţie.

- Partea cea mai substanţială ca şi cheltuială este realinerea proceselor interne şi a tehnologiei IT, cel mai ambiţios proiect al nostru. Avem un proiect de procesare electronică, înainte aveam situaţii în care o petiţie lua zile până la procesare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO