Bănci și Asigurări

Negriţoiu: Carpatica Asig ar putea avea nevoie de un capital suplimentar de 100 milioane de euro

Negriţoiu: Carpatica Asig ar putea avea nevoie de un...

Autor: Raluca Ghinea

28.05.2015, 15:09 841

"Carpatica are o rată de solvabilitate subunitară şi vorbim şi de recapitalizare. În urma analizei de bilanţ pe care o facem împreună cu auditorul, ale cărei rezultate le vom avea în iunie, o să ştim dimensiunea de recapitalizare din perspective Solvency II", a declarat joi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.

El a arătat că nevoile de capitalizare s-ar putea ridica, orientativ, la circa în jur de 100 milioane euro.

Carpatica Asig din Sibiu are în derulare un plan de redresare, aprobat de ASF în septembrie anul trecut, valabil până la finele anului.

După primul semestru, compania trebuie să raporteze autorităţii ce progrese a realizat în cadrul planului.

"În semestrul al doilea vom vedea ce alte acţiuni suplimentare mai punem în planul de redresare", a spus Negriţoiu.

Şeful ASF a menţionat că legea rezoluţiei, al cărei proiect a fost aprobat miercuri de Guvern şi urmează să fie trimis în Parlament în procedură de urgenţă, s-ar putea aplica şi în cazul Carpatica Asig, dacă planul de redresare eşuează.

Situaţia companiei s-a agravat după ce Ilie Carabulea, care deţine indirect şi controlează Carpatica Asig, şi Marian Mîrzac, fostul director general al firmei, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie în ianuarie 2014, fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai-decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.

Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu, însă la finalul lunii iulie 2014 Curtea de Apel Bucureşti a decis, la propunerea procurorilor anticorupţie, arestarea lui Ilie Carabulea pentru că acesta ar fi luat legătura cu mai mulţi martori şi a instalat la domiciliul său un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig.

În dosarul "Carpatica", procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, pe 24 aprilie 2014, pe fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea şi pe Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Radu Mustăţea - la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Elena Rusu - membru în conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu - fost director general la SC Carpatica Asig SA, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Elena Chiţoiu - fost director al Direcţiei Avizări din ASF, Ioan Opriş - expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu - persoană din anturajul lui Mustăţea, Georgel Călin - fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Modlveanu - fost vicepreşedinte al ASF, conducătorul Sectorului Asigurări şi cumnatul lui Adrian Năstase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.

Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.

Instanţa supremă a decis definitiv în luna mai a acestui an ca Ilie Carabulea să fie judecat în arest preventiv, în dosarul ASF-Carpatica Asig, înlocuind controlul judiciar cu această măsură restrictivă de libertate, întrucât omul de afaceri a determinat mai multe persoane să dea declaraţii mincinoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO