Bănci și Asigurări

Negritoiu: Creditarea este o problema de risc, nu de lichiditate. Clientii au luat pana acum banii prea usor

Negritoiu: Creditarea este o problema de risc, nu de lichiditate
03.03.2009, 18:51 41

Adversitatea care se profileaza intre bancheri si clientii lor tine atat de un anumit nivel de educatie in relatia dintre cele doua parti, cat si de frustrarea de care sufera unii clienti avand in vedere usurinta cu care se puteau finanta pana nu demult, afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.

"Probabil exista unele abuzuri din partea unor banci care negasind alte motive de limitare a expunerilor, recurg la cresterea marjelor de dobanda, dar ambele parti exagereaza, desi ar trebui sa faca echipa. Clientii s-au obisnuit sa primeasca bani foarte usor, iar acum unele banci au trecut in extrema cealalta si finanteaza foarte scump. ING nu are insa clienti atat de nemultumiti."
Pentru 2009, Negritoiu estimeaza o crestere de sub 10% a finantarilor acordate de ING clientilor mari. "Probabil ca aceasta categorie de clienti va opera corectii mai mari."
Bancherul sustine ca discutia privind mentinerea liniilor de finantare de la bancile-mama constituie o deviere de la ceea ce inseamna creditarea economiei.
"Creditarea nu este o problema de lichiditate, care e disponibila, ci o problema de risc, de administrare a riscului, iar in Romania riscul este in crestere din mai multe motive: reducerea disponibilitatilor financiare si la companii, si la persoanele fizice, deteriorarea capacitatii de rambursare a creditelor din cauza deprecierii leului, perspectiva cresterii impozitelor, volatilitatea in crestere a pietei, care determina evolutii impredictibile ale cash-flow-ului companiilor."
In acest context, Albert Roggemans, seful diviziei de retail a ING, afirma ca principalul obiectiv al bancii in 2009 va fi controlul costurilor, "pentru ca incertitudinea este atat de mare, incat e dificil de prognozat nivelul veniturilor care ar putea fi obtinute", evitand insa reducerile de personal.
El apreciaza ca in ianuarie vanzarile de credite ipotecare au reprezentat 20-30% din volumul inregistrat in ianuarie 2008. "Si creditele de nevoi personale au scazut, insa nu pentru ca nu acordam, ci pentru ca nu mai cer clientii. Nu avem restrictii la creditare, dar ne uitam la stabilitatea veniturilor. Cert este ca scade cererea", spune Roggemans.
Seful retailului ING se asteapta ca acei clienti care isi pierd slujbele sa aiba dificultati cu plata ratelor, insa afirma ca are pregatit un program de restructurare a creditelor. "O vom face in mod constructiv. Nu este o perspectiva catastrofala, dar nici placuta." Si Negritoiu spune ca exclude surprize care sa creeze probleme din punctul de vedere al calitatii portofoliului de credite. Cat priveste evolutia creditului pentru companii, el afirma ca ING nu a inregistrat crestere pe primele doua luni ale anului, volumul fiind chiar in scadere in februarie - aceasta fiind in mod traditional o luna proasta.
"Inca nu este relevant pentru a trage o concluzie, trebuie sa vedem si trimestrul al doilea, insa in general cererea este mai mica." Dintre tranzactiile importante din 2008, Negritoiu mentioneaza finantarea de 40 mil. euro pentru compania locala de materiale de constructii Macon si cea de 100 mil. euro pentru producatorul de vagoane International Railway Systems, controlat de Cristian Burci.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO