Bănci și Asigurări

Negritoiu, ING: Banca Nationala nu intelege functionarea pietei si da vina degeaba pe straini

Negritoiu, ING: Banca Nationala nu intelege functionarea pietei si da vina degeaba pe straini

Misu Negritoiu, directorul general (CEO) al ING Bank Romania: S-a dus vremea in care aveam o piata inchisa in care autoritatile controlau totul. Acum BNR nu mai controleaza de fapt nimic. Interventiile sale nu ajuta, efectele nu sunt sustenabile: este doar risipa de resurse.

30.01.2008, 18:33 36

Banca Nationala nu a pregatit piata pentru socul deprecierii inevitabile a leului si greseste cand arata cu degetul la "speculatorii cei rai", afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, intr-un interviu pentru ZF.
"Ma intristeaza sa vad ca se ideologizeaza turbulentele de pe pietele internationale si BNR tot vorbeste despre speculatii pe leu si despre 'straini'. Nu sunt speculatii, sunt tranzactii financiare. Ei cred ca dealerii mana in mana cu analistii au pus gand rau Romaniei. Este gresit. Inseamna ca nu inteleg regulile pietei. Functiile sunt complet separate, iar ideea cu manipularea pietei trebuie pur si simplu exclusa", a declarat Negritoiu. El acuza "opacitatea abordarii" BNR, intr-una dintre cele mai dure pozitii exprimate vreodata de un bancher comercial la adresa bancii centrale.
"Problema trebuia discutata din timp cu sectorul privat si pregatit terenul. Trebuia transmis mesajul clar ca intarirea leului nu era nicidecum efectul vreunei extraordinare performante a economiei; era vorba de o cocoasa artificiala, care avea sa fie corectata mai devreme sau mai tarziu. Ar fi trebuit abandonata mai repede morga cu 'ce buni suntem, ce tare este leul'."
Negritoiu, care lucreaza in sistemul bancar de peste un deceniu, dupa ce a fost ministru si consilier prezidential, afirma ca este nevoie de schimbarea atitudinii BNR si de colaborarea cu sectorul privat.
Oamenii de afaceri au criticat in ultima vreme BNR ca nu a asigurat stabilitatea cursului, iar deprecierea abrupta a leului le-a aruncat in aer bugetele, inclusiv din cauza cresterii costului finantarilor in valuta.
In ultimele sase luni leul a pierdut 20% fata de euro. In vara cursul a coborat pana la 3,1 lei pentru un euro marcand o apreciere considerabila, dar nesustenabila. Situatia s-a schimbat din toamna, iar de la inceputul acestui an a aparut o miscare de depreciere la fel de spectaculoasa.
BNR a inceput sa reactioneze din toamna trecuta la schimbarea de conjunctura prin majorarea dobanzii de interventie si apoi si a ratei nominale de politica monetara, pana la 8% pe an.
Negritoiu considera ca situatia actuala era previzibila, dupa cum au avertizat de mai multe ori analistii ING. Totusi, el spune ca nu este corect ca mediul de afaceri sa se uite doar la BNR pentru ceea ce se intampla cu leul. "Sunt prea multe degete acuzatoare indreptate spre BNR. Pana la urma, moneda reprezinta tara. BNR are partea sa de responsabilitate, insa nu este singura raspunzatoare, fiecare contribuind intr-un fel sau altul la ceea ce se intampla, din sectorul privat sau public. Avem nevoie de un alt management al politicilor publice."
Seful ING, care administreaza pe piata locala active de peste 2 mld. euro, sustine ca institutiile financiare au un comportament rational, care se bazeaza pe judecati valide, nu haotic, nu speculativ.
"Ne-a convenit cand au intarit leul si a scazut inflatia, acum nu ne mai convine si credem ca toti sunt pusi sa tranteasca leul. Mai trebuie sa si intelegi de ce piata actioneaza intr-o anumita directie."
Bancherul considera ca a venit "un moment de rascruce": vezi ce se intampla, ai o piata liberalizata, esti parte din jocul international si trebuie sa te comporti ca atare, nu cu amenintari catre "straini", crezand ca vor sa friga Romania. "Intr-o conjunctura externa nefavorabila n-ai cum sa scapi, n-ai cum sa te retragi. Si de-abia cand te loveste valul constati ca nu esti pregatit. Daca iti place sa faci fotografii de grup la Bruxelles, trebuie sa te si comporti ca ei."
Negritoiu spune ca pe masura ce perceptia de risc a investitorilor se deterioreaza, cu atat revizuirea pozitiilor este mai drastica. "Ne trebuie ceva credibil pentru a opri deteriorarea. Trebuie discutate masuri, obiective, ancore pe termen mediu si lung. Cel mai mare proiect al Romaniei ar trebui sa fie reluarea discutiei cu introducerea euro. 2014 suna asa de indepartat, ca nimeni nu-l ia in serios."
Bancherul afirma ca 2007 a fost practic primul an in care piata romaneasca a facut parte din piata financiara globala. "S-a dus vremea in care aveam o piata inchisa in care autoritatile controlau totul. Acum BNR nu mai controleaza de fapt nimic. Interventiile sale nu ajuta, efectele nu sunt sustenabile: este doar risipa de resurse. In locul unei abordari proactive, BNR adopta acum masuri reactive."
Negritoiu sustine ca regimul de managed floating (flotare controlata a cursului) nu mai functioneaza.
"Nimeni nu intreaba cat costa. Pana la urma nu faci decat sa induci un anumit comportament jucatorilor care au in cap ideea ca la un moment dat tot o sa intervii si asa intri intr-o problema fara sfarsit. Polonia a renuntat din 2000 la orice interventie pe piata valutara. BNR nu are insa curaj si trebuie sa plateasca. Putea sa se retraga complet daca piata ar fi avut instrumente care sa poata fi cumparate, care sa absoarba bani. Dar piata noastra este tot rudimentara, iar BNR a ramas la sloganul 'nu e treaba noastra'."
Un plan de actiune ambitios pe 3-5 ani pentru adoptarea euro poate fi o ancora de stabilizare a pietei, sustine Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
"Cu trei ani de dezinflatie serioasa inca ar mai fi timp pentru realizarea obiectivelor de convergenta, cu conditia ca planul sa fie luat in serios. Astazi la nivelul publicului nu stie nimeni care este planul nostru de convergenta. Pentru autoritati aceasta poate fi calea de iesire din vaicareala actuala." El considera ca in prezent Romania plateste pretul inactiunii din ultimii 15 ani, in care a fost dominata de masuri de reforma graduale.
In opinia lui Negritoiu, BNR nu administreaza piata valutara ca si cand Romania
s-ar pregati pentru trecerea la euro. "De ce mai aloci resurse pentru o iluzorie stabilizare a cursului? Cate titluri au fost introduse pe piata, cu consecventa, unde sunt obligatiunile de stat, unde sunt commercial papers care sa absoarba din lichiditate? Sterilizezi lichiditatea mai departe? Pana unde si cu ce costuri?", se intreaba retoric bancherul. El spune ca vulnerabilitatile Romaniei au devenit si mai periculoase, pentru ca "ne-am lasat dusi de impresia ca lucrurile merg bine oricum si nu trebuie sa facem nimic".
Pe de alta parte, Negritoiu acuza inconsecventa politicii Ministerului Finantelor pe piata, care imbratiseaza ca si BNR ideea ca "ne lucreaza bancile".
"Programam emisiune de titluri de stat, nu ne place pretul, iesim de pe piata in loc sa vedem ce se intampla, in loc sa incercam sa intelegem de ce se cere un anume pret. Inca avem politici stop-and-go, nu politici consecvente."
Bancherul reafirma ca institutiile pietei delimiteaza net cercetarea de business, ca este o separare totala intre cele doua si este interzis ca businessul sa fie condus de cercetare.
"Opinia unui analist este opinie si nimic mai mult. Asa cum pretul este format din mai multe tranzactii, cercetarea valida pentru clienti rezulta din mai multe opinii. Piata poate valida sau nu o anumita opinie, iar daca gresesti de 10 ori, poti sa te lasi de scris."
Negritoiu crede ca leul o sa-si revina in a doua jumatate a anului. "Un curs mai realist ar fi la 3,5-3,6 lei pentru un euro." Cat priveste inflatia, el estimeaza ca indicele preturilor de consum ar putea incheia anul la 7-8%. In acest context, el crede ca bancile nu se vor grabi sa majoreze dobanzile la credite, ci vor incerca sa compenseze o noua scadere a marjelor nete prin volume de business mai mari, cu un posibil efect negativ asupra profitabilitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO