Bănci și Asigurări

Negriţoiu, ING: În politică totul se reduce la promovarea unor membri de gaşcă

Negriţoiu, ING: În politică totul se reduce la promovarea unor membri de gaşcă

Autor: Razvan Voican

19.10.2012, 00:09 3559

Mişu Negriţoiu, 62 de ani, aflat la finalul a şase ani de mandat ca CEO al ING Bank România, spune că nu se gândeşte să revină într-un sistem politic în care dacă nu eşti din gaşcă, n-ai nicio şansă într-o poziţie de tehnocrat şi nici nu se pregăteşte să devină guvernator al BNR în 2014 când expiră actualele mandate.

"Dilema României este că sunt foarte multe de făcut, dar sunt foarte puţini cei care înţeleg şi se angajează să facă. Nivelul de înţelegere a problemelor este mai în urmă ca acum 20 de ani", constată bancherul acum când aproape se împlinesc 23 de ani de la schimbarea de regim politic din 1989.

Având în spate o experienţă relevantă în administraţia dâmboviţeană de la începutul anilor '90, Negriţoiu critică în termeni duri lipsa de progres a lumii politice româneşti. "Nu se poate ca o ţară întreagă să nu producă oameni competenţi şi să tot vii cu colegi de şcoală, să improvizezi."

El spune că nu a regretat niciodată desprinderea de lumea politică şi opţiunea de a începe la 47 de ani să-şi construiască o carieră de bancher pornind de la nivelul de simplu director şi ajungând până la poziţia de CEO cu două mandate la rând.

Ce va face mai departe în poziţia de chairman al ING? "Voi avea în continuare program full time, voi conduce un advisory board la nivelul băncii şi voi avea responsabilităţi în generarea de business, voi rămâne implicat în relaţiile cu clienţii şi voi avea un rol în comunicarea externă, în relaţiile cu instituţii şi autorităţi. Nu particip direct la execuţia bugetului şi nu mai semnez cheltuieli, însă contribui la fundamentarea deciziilor." Mai vrea să contribuie mai departe la formarea de experţi în finanţe.

România văzută de Mişu Negriţoiu

  • Liderii politici din anii '90 nu înţelegeau, nu erau pregătiţi, iar lipsa lor de viziune a costat România. Acum nivelul de înţelegere este şi mai în urmă.

  • Dilema României este că sunt foarte multe de făcut, dar sunt foarte puţini cei care înţeleg şi se angajează să facă.

  • Trebuie să fii în politică dacă vrei să faci ceva în administraţie. Nu poţi avea viaţă lungă ca tehnocrat.

Citiţi pe www.zfcorporate.ro un interviu în care Mişu Negriţoiu povesteşte experienţe care l-au marcat în traseul său de la statutul de oficial guvernamental la cel de bancher "self made"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO